Als je bedrijf 60 jaar bestaat is dat reden voor een feestje. Waar je graag iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en groei van het bedrijf voor uitnodigt. Dat moment staat al jaren vast, je hoeft het alleen maar te halen! “Dat is ons gelukt. Het bedrijf bestaat 27 maart 2020 precies 60 jaar. De feestelijkheden stonden dat ook gepland voor deze maand. Maar helaas zal het daadwerkelijke samenzijn, het handen schudden en het grote feest (ruim 320 man staat op de lijst van genodigden) toch even uitgesteld moeten worden. Het COVID-19 doorkruist ook onze plannen,” aldus Willem Scherpenzeel.
“Een feest kun je uitstellen. Op dit moment is dat ook onze enige optie. Veiligheid en gezondheid staan op nummer één. Het feit dat we 60 jaar bestaan blijft. Daar komen nog twee andere mooie momenten bij.” Willem vervolgd met gepaste trots: “Twee van onze medewerkers werken maar liefst 50 jaar bij onze bedrijf en gaan nu van hun welverdiend pensioen genieten. Ook dat is bijzonder genoeg voor een feestelijk moment. Aangepaste vorm nu en later gewoon nog eens dunnetjes overdoen!”
Over Kees de Jong
Kees de Jong weet nog precies wanneer hij zijn eerste werkdag had. “dat was op de derde maandag van augustus. Dan is het ‘Lappendag’ in Hoorn, waar het bedrijf toen ook nog gevestigd was. Ik kreeg die dag meteen een vrije middag van de baas, vanwege Lappendag,” vertelt Kees. “Thuis vertelde ik meteen dat ik hier maar bleef werken, zo’n goede baas zou ik nergens meer treffen. Vrij krijgen op je eerste werkdag!” Dat het ook werkelijk zo zou uitpakken, dat Kees 50 jaar later wegens de pensioengerechtigde leeftijd vanuit het zelfde bedrijf zou vertrekken maakt die eerste opmerking extra bijzonder.
Harm Scherpenzeel in beeld
Harm heeft niet bij toeval dezelfde naam als de oprichter. Hij is één van de zoons van J.A.A. Scherpenzeel. “In eerste instantie ging ik aan het werk in de bouw, maar dat hield ik snel voor gezien. Als 17 jarige vroeg ik aan mijn vader of ik niet bij hem aan de slag kon. Ik kon aan de slag en moest alles in de praktijk leren,” vertelt Harm over die tijd. “Maar ik was leergierig en had ook aanleg en interesse in het vak van draaier. Zodoende vond ik mijn weg binnen het bedrijf en heb ik het al die jaren met veel plezier gedaan.”
Bijzonder gebaar
De huidige eigenaar Willem Scherpenzeel, inderdaad de andere zoon van J.A.A. Scherpenzeel en dus de broer van Harm, heeft een aantal bijzondere dingen geregeld voor beide jubilarissen. “Natuurlijk konden we ze niet gewoon met een handdruk en een bos bloemen wegsturen. We hebben heel veel aan deze mannen te danken en dus wilden we een gepast, persoonlijk en ludiek gebaar maken.” Kees heeft altijd gewerkt als richter. Het Kees de Jong Plein- meesterslijper 1969-2019- met bijpassend straatnaambord zal zorgen dat we hem altijd ‘op zijn plek’ blijven zien. Daarnaast natuurlijk ook een mooi cadeau, waar nu tijd voor is. Een lang gekoesterde droom: Kees is op kosten van CoreTeq op wereldreis geweest. Ook Harm is op deze bijzondere manier geëerd. “Op mijn bord prijkt Harm Scherpenzeel hof – meester richter 1970-2020. Daarnaast heb ik een cruise cadeau gekregen waar ik samen met mijn vrouw van ga genieten.” De onthulling van de borden is nu gedaan aan alleen de mannen zelf, voor de foto en als eerste gebaar. De grootse onthulling met collega’s, familie en vrienden heeft helaas ook uitstel nodig door het coronavirus dat Nederland nu ‘doet schudden’.
Bijzonder vakmanschap
Beide mannen vertellen over de afgelopen vijftig jaar eigenlijk hetzelfde. Kees: “Toen wij hier begonnen met werken was ‘de Ouwe Scherp’ – zoals de heer J.A.A. Scherpenzeel liefkozend werd genoemd- de baas. Het bedrijf stond toen in Hoorn aan het Pelmolenpad. De werkzaamheden waren allemaal nog handmatig en er was bijna niks geregeld zoals we nu CE-normen hebben en wat al niet meer.”
Het was een tijd zonder mega bits, zonder computer aangestuurde apparaten. Harm: “Zodra die beschikbaar kwamen, was ‘Ouwe Scherp’ daar altijd als één van de eerste bij. We werden betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technieken. Onze mening deed er toe als er nieuwe machines en meetapparatuur werden aangeschaft.” Ze beschrijven de cultuur binnen het bedrijf als een plek waar waardering is voor elkaars vakmanschap en voor de persoon zelf. Leuke collega’s en een fijn team, van elkaar op aan kunnen en ruimte voor groei en ontwikkeling binnen je functie. “Ouwe jongens, krentenbrood, dat zegt misschien wel genoeg!” Ook toen het bedrijf overging in de handen van Willem en de verhuizing naar Andijk zich aandiende –eerst aan de dijk en later naar het industrieterrein- hebben ze dat met elkaar gedaan. Inmiddels gaat het bedrijf alweer over van vader op zoon en komt de derde generatie Scherpenzeel aan het roer. “Het is bijzonder om te kunnen zeggen dat je onder drie generaties, steeds op een andere manier, maar steeds met veel plezier voor het vak, hebt mogen werken.” Beide mannen geven dan ook aan dat ze ondanks de pensionering als vraagbaak beschikbaar blijven. “Tijdens een kopje koffie kunnen we altijd even meedenken!”
Op weg naar de toekomst
Beide zoons Dennis en Michael zijn inmiddels ook mede-eigenaren. Sinds 2012 is Dennis (de jongste zoon van Willem) de algemeen directeur. “Zowel van ons productiebedrijf in Maleisië, als ook in Andijk.” Bijzonder als een bedrijf 60 jaar bestaat. Maar daar mee is het einde niet in zicht. “Zeker niet,” aldus Willem. “De komende tijd staan er heel veel bijzondere zaken op het programma. Mijn zoons zijn helemaal van de tijd van nu en houden mij scherp, niet alleen betreffende lopende zaken maar vooral ook met oog voor de toekomst. “Een Business Development Plan moest geschreven worden. Wat wil je bereiken in de toekomst en hoe ga je daar komen.” Vanuit de klanten kwamen twee punten naar voren: kostprijs laag en gewicht laag. Die eerste, dat snapt iedereen wel. Natuurlijk wil je zo min mogelijk geld kwijt zijn en toch een kwaliteitsproduct. De tweede vraag was wat minder voor de hand liggend. “Minder gewicht van een rol vraagt ook om een minder zware elektromotoren om de rol te laten draaien. Een minder zware motor, gebruikt minder energie. Dus de CO2 afdruk van een product gaat op die manier met flinke stappen omlaag. Duurzaamheid en vergroening is de toekomst. Dus werd er nagedacht over carbon ( koolstofvezel) in plaats van staal of aluminium.”
Eigen product lanceren
Core-TeQ komt zeer binnenkort met zijn eerste eigen product op de markt: in plaats van stalen buis of aluminium buis, het lichtgewicht carbon buis. “Net zo sterk en maar een kwart van het gewicht. Om maar één van de voordelen prijs te geven.” Helemaal zelf ontwikkeld en vanaf carbon folie tot aan eindproduct bij en door Core-TeQ-personeel vervaardigd. “Het was een uitdaging. Maar één die ons past. Dit is dé toekomst en Core-TeQ zal daar een deel van zijn. Als het aan ons ligt, kan er zeker een feestje gepland gaan worden voor het 75 en daarna het 100-jarig bestaan!”.