vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Cornelia wil graag ‘gympies’ van de hoefsmid

De voeten van het Friese paard Cornelia worden al vele jaren door hoefsmid Geert van der Werf uit Westwoud verzorgd. “Niemand anders mag mijn paard beslaan,” vertelt eigenaresse Elsa van Straaten uit Grootebroek. “Cor – zoals Cornelia liefkozend wordt genoemd- heeft artrose en daardoor speciale behoeften om de pijn te bestrijden. Geert weet precies hoe hij dat bij haar moet doen.”

Dit maal werd het paard van nieuwe ijzers voorzien tijdens een demonstratie in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Elsa is als vrijwilligster aan het museum verbonden. “Af en toe houden we in het openlucht museum demonstraties van oude beroepen. De smid en zijn smederij zijn één van die beroepen die we dan laten zien. Geert beslaat paarden altijd ‘op locatie’ en vindt het geen enkel probleem dat nu hier op het plein midden in het museum te doen.”

Veel bekijks en vragen
“Het is voor mij zelfs leuk dat te doen met publiek erbij. Ik doe gewoon mijn werk. Het kost nu alleen wat meer tijd, want ik leg uit wat ik doe en probeer tussendoor ook de vragen van mensen te beantwoorden,” zo vertelt Geert. “Het doet bijvoorbeeld geen pijn, zoals mensen wel eens denken. Dan zou het paard niet zo rustig blijven staan. De hoeven zijn een soort nagels. Net als bij mensen doet haren en nagels knippen niet pijn, als je het goed doet tenminste!”

Heilige sokken
Friese paarden hebben onderaan de benen lange haren die men sokken noemt. Veel mensen knippen die haren kort af. Elsa doet dat niet. “Ik vind ze juist schitterend, die sokken horen juist bij een Fries. Geert weet dat, ook al maken de lange haren zijn werk er niet makkelijker op.” Geert lacht: “Die haren hangen wel eens in de weg als ik met het hete ijzer aankom, maar ze heeft helemaal gelijk. De heilige sokken van Cor, daar blijf ik vanaf!”

Gympies in plaats van klompen
Geert legt uit dat elk paard een ander vorm voet heeft en een andere afwikkeling. In het geval van Elsa’s paard beschrijft hij het voor het aanwezige publiek als volgt: “Ze loopt nu op klompen. Met een speciaal zooltje en het juiste hoefijzer wikkelt ze de voet anders af en is de druk weg. Dat voelt als lopen op gympies. Daar wordt ‘Corretje’ blij van!”

Familiedier
Tijdens de demonstratie was een groot deel van de familie aanwezig. “We maken er gewoon een gezellig uitje van.” De kleinkinderen Amber en Freek geven het paard van oma een worteltje en een dikke knuffel. “Cor is een heel lief,” zegt Amber. “Cor kusje?” Het paard doet haar hoofd naar beneden en besnuffeld de jonge dame en neemt nog een hapje hooi. Een demonstratie van de hoefsmid is voor het grote zwarte paard ‘Cor’ een kwestie van wachten tot het weer klaar is, zodat ze op haar nieuwe gympies weer voor de kar mag en naar huis kan.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen