woensdag 24 april 2024
spot_img

Creatieve Cor Gorter maakt er iets leuks van

Tijdens de Kunst en tuin Route reed onze ‘huisfotograaf’ Koos Dol altijd een rondje langs de vele kunstwerken die uitgestald stonden. Ook bij Cor Gorter trof hij bijzondere kunstwerken aan. Die foto van Cor en zijn berkenboomstammen objecten van een aantal jaren geleden kwamen we laatst weer eens tegen in het uitgebreide archief. Zou Cor dat nog steeds doen?

Onze nieuwsgierigheid was gewekt en het telefoonnummer van Cor snel gevonden. “Dat met die berkenboomstammen ben ik mee gestopt,” zo laat hij de redactie weten. “Maar ik knutsel nog steeds graag en jullie zijn van harte welkom!”

Berkenhout
In de voortuin staan een aantal prachtige berken. “Die moesten nodig gesnoeid en de takken die er af kwamen werden aan de kant gelegd. Je zou er eens iets mee moeten maken zei mijn vrouw Wil,” zo vertelt Cor. “Dat zag ik wel zitten en met een paar voorbeeldjes die ik wel eens ergens gezien had begon ik met iets eenvoudigs. Dat ontwikkelde zich verder en werd steeds creatiever. Ik had er wel lol in. Vooral ook in de gekkigheid. Zo maakte ik van de berken in de voortuin mannen met hun mobieltjes (alles van berkenhout). Ze staan dicht bij elkaar maar hebben slechts aandacht voor hun schermpjes.”

Koos Dol maakte deze foto tijdens een eerdere Kunst en tuinroute.

Hout vergaat
“Op een gegeven moment was ik er wel klaar mee. De nieuwigheid is er dan vanaf, je valt in herhaling. Ook merkte ik dat het hout snel verging, wat de kunstwerkjes niet ten goede kwam. Daarbij was mijn aandacht inmiddels alweer getrokken door iets nieuws. Op vakantie in Kroatië zag ik schilderijtjes van wat ‘afval’ bij elkaar gelijmd tot een waar kunstwerk. Dat inspireerde mij tot het maken van een selfie, maar dan wel zowel van voren als van achteren! Het haar is gemaakt van gespleten bamboe.”

Coronatijd
Cor vertelt: “De afgelopen periode waren we veel in en om het huis aan het klussen. Door corona mocht en kon je verder niet veel. Het hele huis heb ik rondom geschilderd. Ik had heel wat blikken verf staan en gebruikte kwasten. Zonde om weg te gooien toch? Ik maakte een schilderij met een kwastenventje die ik ‘Wijze Nol’ noemde. Zijn verfblik Wijzenol werd ook onderdeel van het schilderij. Inmiddels heeft dit kunstwerkje een plek gekregen bij de fabriek van het verfmerk. Dat is leuk, dat niet alleen ik geniet van het maken, maar dat anderen ook de humor van het kunstwerkje kunnen waarderen en het een plekje willen geven! Een mooi compliment.”

Taalgrapjes
Van een grote vierkante balk maakte hij een peer. “Daaronder moest een tekstje. Eerst werd dat ‘k Peer hem en later koos ik toch voor Toffe Peer. Ook maakte ik een badmintonveldje met een vlakverdeling die erg aan de stijl van Piet Mondriaan deed denken. Dat schilderij noemde ik als snel een Cordriaan! Het is gewoon ontzettend leuk om bezig te zijn met heel verschillende materialen en ze ook anders te gebruiken dan waar ze misschien in eerste instantie voor bedoelt waren. Een restje waterleiding kan zomaar de schilderijomlijsting worden. Een restje bont en leer wordt verwerkt in een schilderij naar evenbeeld van onze poes.

Waardeloos materiaal bestaat niet, kosteloos materiaal wel. Als je goed kijkt en een beetje buiten de vaste kaders durft te denken, dan is een nieuw projectje alweer geboren.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen