donderdag 18 juli 2024
spot_img

Creatieve ondernemers gezocht

Wie blaast nieuw leven in drie dijkmagazijnen in Noord-Holland?
Op en aan de dijken van het IJssel- en Markermeer staan drie dijkmagazijnen. Het zijn unieke gebouwen in een landschap dat gevormd is door actief watermanagement. Tegenwoordig staan de magazijnen grotendeels leeg, of zijn ze in tijdelijk gebruik. Daarom is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op zoek naar ondernemers met plannen voor een nieuwe invulling van de dijkmagazijnen, met oog voor het waterverhaal.

Wieringermeerdijk en Scharwoude
De drie dijkmagazijnen op de Wieringermeerdijk en in Scharwoude staan in een oer-Hollands landschap. De dijken langs het IJsselmeer en het Markermeer vertellen het verhaal van het leven met water en de bescherming ertegen. Ook de dijkmagazijnen speelden in dat verhaal een belangrijke rol. Er lagen zandzakken, zeilen en gereedschap opgeslagen voor het geval er (nood)werkzaamheden aan de dijk moesten worden uitgevoerd. Ook boden ze beschutting en warmte voor de dijkwerkers.

Zoektocht
Het hoogheemraadschap wil zich laten verrassen door de creativiteit van ondernemers. In de zoektocht naar een geschikte partij wordt nadrukkelijk gekozen voor een openbare procedure. Het doel van deze nieuwe invulling is een voor de lange termijn duurzame instandhouding van de dijkmagazijnen. Zowel een plan voor één van de drie als een plan voor alle drie de magazijnen tegelijk is welkom.

Selectie
Drie criteria spelen een rol bij de selectie van de uiteindelijke ‘dijkwachter(s)’. Allereerst is het uitdragen van het cultuurhistorische verhaal van het dijkmagazijn belangrijk. Ook is het essentieel dat het plan aansluit bij het unieke karakter van de omgeving en de ligging op en aan de dijk. Tenslotte moet het businessplan rekening houden met duurzaamheid, om natuur en milieu zo min mogelijk te belasten.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.hhnk.nl/dijkmagazijnen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen