dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Creativiteit altijd in ontwikkeling

Corina Sas is zeer creatief. Ze fotografeert graag en heeft met haar foto’s zelfs al aan meerdere wedstrijden deel genomen. Meermaals zijn haar foto’s genomineerd en nu is ze zelfs in de prijzen gevallen. Deze maan is ze als winnaar te zien in de Kampioen van de ANWB! Daarnaast maakt ze sieraden van oud bestek. “Belangrijker dan in de prijzen vallen is dat je er plezier aan beleeft. Dat creatieve zit in mijn DNA denk ik,” vertelt de creatieveling.
“Van jongs af aan mocht ik al graag dingen uitproberen. In mijn rapport van de voormalige Westerschool schreef mijn meester Hans Harrijvan al dat mijn ‘creativiteit altijd in ontwikkeling’ was. Hij had gelijk!”

Creatief
Die creativiteit van Corina uit zich nu in vele facetten. “Het is ook het anders denken, anders kijken naar de dingen,” zegt ze. “Altijd zie ik mooie of leuke dingen om me heen, graag probeer ik dan dingen uit. Ik vind het leuk te ontdekken. Wat resulteert in creatief zijn in taal, tuinieren, objecten maken met bestek en met beeld vastleggen middels fotografie en nog veel meer.”

Fotograferen is kijken
“Met fotograferen ben ik begonnen als kind. Dat is duidelijk een lange passie, want ik doe het nog steeds graag,” vertelt Corina. “Mijn eerste toestel was bij elkaar gespaard van de zegeltjes van de koffiemelk. Ik mocht het toestel, een Afga boxje, mee op schoolreis naar de Flevohof. Later de Kodak met een cassettefilm. Als flits had ik van die vierkante blokjes, die kon je vier keer gebruiken. Wel even iets anders dan de digitale toestellen van nu met een ingebouwde flits en op een accu,“ lacht zij terugdenkend aan die eerste foto’s. “Kijken, denken en dan pas doen. Dat is hoe ik fotograferen zie. Je moet oog hebben voor het interessante plaatje, dan moet je bedenken hoe je dat beeld op de camera kunt vangen. Je positie juist kiezen, rekening houden met licht en spiegelingen, storende elementen in het beeld proberen te ontwijken. Pas dan druk ik af. Tegenwoordig met die digitale toestellen zie je mensen vaak eerst knippen en dan pas kijken of het plaatje ‘gelukt is’. Doordat ik gestart ben met analoog fotograferen, met rolletjes en ontwikkelen en afdrukkosten en pas sinds vier jaar digitaal fotografeer kies ik echt rustig mijn positie voordat ik afdruk.”

De foto waarmee Corina onlangs in de prijzen is gevallen.

Bestek vervormen
Daarnaast doet ze ook nog iets heel anders. Echt creatief in combinatie met handarbeid. “Ik zag een keer een vork in een tijdschrift die zodanig verbogen was dat het een heel nieuw voorwerp was geworden. Dat bracht mij op allerlei ideeën. Daarop ben ik dingen gaan uit proberen. Verwarmen, verbuigen, bekloppen, polijsten, ze samenvoegen tot een ketting of riem of juist als individueel stuk gebruiken. De eerste sieraden waren al snel geboren en maakten me enthousiast er steeds weer iets anders mee te doen. Tijdens een kunstmarkt sta ik wel eens met mijn sieraden op een kraam en verkoop dan één en ander. Ook tijdens de Kunstroute doe ik graag mee en vind ik het leuk als mensen verrast reageren.”

Ruimte voor creativiteit
Om bezig te kunnen zijn heb je ruimte nodig. In je hoofd en om je heen. “Wat dat betreft woon ik hier geweldig. Een prachtige omgeving waar ik foto’s kan maken. Daarnaast heb ik voldoende ruimte in mijn eigen werkkamertje om te buigen en bedenken, in de keuken om te verwarmen en een grote schuur vol gereedschap dat ik kan gebruiken. Het is heerlijk om je even helemaal in het creatieve proces te kunnen verliezen. Niet continu hoor. Maar ik pak het na een paar maanden gewoon weer op.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen