maandag 15 juli 2024
spot_img

Cultura betekent voor mij…

Onder deze titel heeft u de afgelopen weken een aantal interviews gelezen en het afgelopen weekend zullen vele genodigden en bezoekers van Cultura zich dit misschien ook zelf afgevraagd hebben.
De Stichting Sport en Cultuur kan terug kijken op een geslaagd jubileumweekend.

De zaterdagmiddag begon met een bijeenkomst voor genodigden. Zij liepen het gebouw binnen door een corridor van hekken met zwart zeil die volgeplakt waren met posters van evenementen die in Cultura plaats gevonden hebben. Denk hierbij aan kolftoernooien, biljarttoernooien, Volkorenfestival, Dijkawards, uitvoeringen van toneel en Excelsior, geen Kermizz, lezingen, meezingavonden, schrijverscafé Jazz & Pop, en Beatclub 66.

Iedereen werd welkom geheten met koffie en gebak en de voorzitter Ton Morsch opende deze middag met een terugblik op de geschiedenis en betekenis van Cultura in het verleden maar ook met een open blik naar de toekomst. De afgelopen anderhalf jaar was een lastige tijd, zeker voor Peter en Mirjam Venema onze beheerders. Met een bos bloemen benadrukt de voorzitter dat de Stichting blij is dat zij behouden zijn gebleven voor Cultura.

De betekenis van een dorpshuis is aan verandering onderhevig. Wij moeten met elkaar vele ballen in de lucht houden. Gelukkig vinden nog steeds veel verenigingen hun weg naar Cultura en met ons mooie gebouw zijn er mogelijkheden genoeg die wij kunnen benutten in het kader van elkaar ontmoeten, kennis opdoen, cultuur snuiven en dergelijke.
De onthulling van het kunstwerk.

Twee leden van de denktank Ina v d Jagt en Trudy Ypma kwamen met het idee om samen met de leden van de verenigingen een blijvend kunstwerk te maken voor in de tuin. Er moesten vlammen komen want het vuur voor Cultura moet immers blijven branden!
Een paar honderd “vlammetjes” zijn geboetseerd door verenigingsleden en daarna gekleurd en afgebakken door Bets de Vries.

Het resultaat mag er zijn. Op spectaculaire wijze, met een drone, werd het kunstwerk onthuld. Ook benadrukte Ina nog even het in de lucht houden van vele ballen, die daarna letterlijk door de lucht vlogen en gevangen en doorgespeeld werden door de toeschouwers.
Expositie

Door twee andere leden van de denktank Willem Deubel en Tom Pé Blom was er een historische expositie samengesteld. Overal hebben zij oude foto’s vandaan gehaald bij de verenigingen, particulieren en zelfs uit het Westfries Archief in Hoorn. Sommige foto’s zijn uitvergroot op doek en gaven veel stof tot praten onder de bezoekers. Ook was de historische zwart wit film van de bouw te bewonderen en films van de laatste verbouwing (2003) en vieringen van diverse jubilea. Deze films waren op drie plekken op grote schermen te zien.
Het werd een gezellige middag waarin velen elkaar sinds jaren weer zagen en spraken. Een grote groep schoof tenslotte aan bij het diner en zo eindigde de eerste dag van dit weekend.

Karin Bloemen
De tweede dag van het jubileumweekend was vorm gegeven door Cultura Plus met een optreden van Karin Bloemen en The Old School Band. Wat een vakvrouw en wat een feest was dit. Een bomvolle en uitverkochte zaal genoot van haar spontaniteit, ze sprak ons toe in het Westfries en deelde wat intimiteiten met de zaal en in een slotlied kwam Cultura zelfs nog aan de orde.
Haar vertolking van een lied van Amy Winehouse bracht ontroering, en de medley van Aretha Franklin was zeer swingend.

Met veel genoegen kijken wij terug op een mooi weekend en zien we uit naar de afsluiting van ons jubileumjaar met een feestavond op 12 maart 2022.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen