dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Cursus Korfvlechten bij imker Henk Stam

Met vijftien deelnemers is het een drukke bedoening in de schuur van Henk Stam. “Vorig jaar hebben we hier voor het eerst de cursus gehouden en dit jaar is er ook weer genoeg animo”, aldus Henk. Dertien jaar geleden werd de eerste cursus georganiseerd maar daarna was er jaren geen roggestro, wat nodig is voor het maken van de korf, te verkrijgen. “Nu halen we het uit Veenendaal, eens per jaar halen we nu een aanhangwagen vol”.

Een hele kunst
Buurvrouw Mieke Lapthorn vertelt lachend dat ze een makkelijke prooi was voor Henk. “Henk vroeg of ik ook mee wilde doen en ik vind het hartstikke leuk! Er zijn zes cursusavonden en dit is de laatste keer. Mijn korf is nog niet af maar ik mag vast nog hulp vragen aan m’n buurman”. Het maken van één bijenkorf duurt ongeveer twintig uur vertelt een van de deelnemers. “Je krijgt echt respect voor de mensen hoe ze dit vroeger deden, echt ambachtswerk”. Uit de gesprekken blijkt ook dat het geen eenvoudig karwei is maar het resultaat mag er echt wel zijn.

Korf of krantenmand
Een aantal deelnemers gaat ervoor om echt een korf te maken en daarin bijen te houden maar een krantenmand is ook een optie. “Dan maak je er gewoon twee hengeltjes aan en staat het mooi naast de bank”. Deelnemer Martijn is al imker en zo zijn er nog een aantal die al ervaring hebben in het toch wel bijzondere vak. “Je kunt aan hun korven wel zien dat dit niet de eerste keer is”, aldus buurvrouw Mieke.

Van uilen naar bijen
Henk vertelt dat hij vroeger veel bezig was met uilen. “Ik ontdekte toen ik hier aan de Molenweg woonde eens een zwerm bijen en de man die mijn uil kwam ‘ringen’ is imker geweest. Hij kwam hierde zwerm scheppen en zo ben ik begonnen. Dat is al bijna dertig jaar geleden, van het een komt het ander en nu is het uitgegroeid tot wat er nu is!”

Cursussen
Henk heeft heel veel kennis over de bijen en alles wat er ‘bij’ komt kijken, dat blijkt wel tijdens het gesprek. Om zijn kennis te delen organiseert Henk samen met de NBV, de Nederlandse Bijenteelt Vereniging, diverse cursussen. “Ieder jaar houden we in februari een kennismakingscursus, waar we mensen vertrouwd laten maken met bijen en onze kennis delen. Vorig jaar was Stef Blok (minister van Buitenlandse Zaken), ook aanwezig, dat verwacht je niet toch?!”.

Voor meer informatie over cursussen en andere activiteiten kunt u kijken op
www. bijenteeltverenigingwestfriesland.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen