woensdag 24 april 2024
spot_img

Dave Jong wint ruim 1 miljoen dollar

Gamer Dave Jong (21) uit Andijk was afgelopen weekeinde even wereldnieuws toen hij samen met zijn 15-jarige spelpartner het zilver in de wacht sleepte bij het WK Fortnite in New York. De tweede plek in het klassement van het populaire computerspel leverde hem een prijzengeld op van ruim 1 miljoen eur..

De oud-leerling van de Bangertschool is daarmee op jonge leeftijd al financieel onafhankelijk. Dit tot grote tevredenheid van zijn vader Toon (54), die ook in Andijk woont. Luttele jaren geleden kreeg deze voormalige garagist van zijn zoon te horen dat deze er niet over peinsde om diens bedrijf over te nemen: “Hij had helemaal geen zin in sleutelen, wilde zich volledig toeleggen op het gamen. Toen was voor mij de keuze gemakkelijk om na dertig jaar hard te werken mijn bedrijf van de hand te doen,” zo meldt Toon daags na het eclatante game-succes in de Verenigde Staten.

Dave werd in New York vergezeld door zijn moeder. Vader volgde de verrichtingen thuis op de laptop. “Dave had me een link gestuurd waardoor ik alles live kon volgen. Hij begon helemaal niet zo goed, maar kwam steeds verder. Uiteindelijk eindigde hij als tweede. Dan zit je wel even verbaasd te rekenen hoeveel hij daarmee verdient. Aan de andere kant is het wel een spelletje waarin wereldwijd een miljard dollar omgaat. Dan is het ook wel weer te begrijpen dat de topspelers zo goed worden betaald.”

Jong zal nooit vergeten dat Dave nog maar enkele jaren geleden de lachers op zijn hand kreeg bij de uitreiking van zijn havo-diploma. Toen vertelde hij de rector doodleuk dat hij na zijn middelbare school meteen met pensioen zou gaan. Toon: “Iedereen lag dubbel van het lachen, maar nu maakt hij het wel waar.”

Dave woont nog bij zijn moeder en rijdt in een gebruikt Golfje. Toon: “Hij geeft niet veel geld uit, doet geen gekke dingen. Er staat hier geen Porsche voor de deur. Dus kan hij het met dit prijzengeld wel even uitzingen. En vergeet niet: dat gamen is ook gewoon werken. Na zijn ontbijt gaat hij dagelijks naar de sportschool om fysiek fit te blijven. Vervolgens zit hij dagelijks zeker acht uur achter zijn beeldscherm.”

Al van jongs af aan was Dave druk met gamen, zo herinnert zijn vader zich. “Al toen hij drie was zat hij steevast met een Nintendo in zijn hand. Dat ding ging zelfs mee naar de wc en op de achterbank van de auto. Af en toe werd je er als ouder wel gek van. Maar ja, nu hij er zo succesvol mee is, moet ik toegeven dat hij de juiste keuze maakte.”

Vader Toon is blij dat zijn zoon niet behoort tot het leger bleke jongeren dat alleen maar achter het beeldscherm zit en geen sociaal gedrag vertoont. “Hij gaat geregeld lekker op stap met vrienden en voetbalt nog steeds op recreatieniveau bij Zouaven.” Daar leek hij ooit furore te maken als voetballer, doch de pubertijd speelde Dave danig parten nadat hij was gescout door Hollandia in Hoorn. Toon: “Rond zijn vijftiende ging hij plotseling snel groeien, waardoor hij last kreeg van peesblessures. Daarop gaf hij de pijp aan Maarten.”

Hoog in de bol zal de nieuwste miljonair van Andijk het niet krijgen, zo verzekert zijn vader. “Nadat hij na thuiskomst van het WK op Schiphol landde, pakte hij gewoon de trein naar huis. Hij vindt het te duur om zijn Golfje een paar dagen bij de luchthaven te parkeren en een taxi vindt hij ook zonde van het geld.”

Met dank aan Roy Klopper, De Telegraaf

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen