woensdag 24 april 2024
spot_img

De Andijker op bezoek bij de Politiek

In de Andijker plaatsen we elke week een column van een politieke partij. Daarin kunnen zij zich uitspreken over kwesties die spelen binnen de gemeente Medemblik. Maar de mensen van de gemeentepolitiek, wie zijn dat eigenlijk en wat drijft ze?

Op bezoek
Mijn naam is Olga de Boer. Voor de Andijker ga ik regelmatig bij mensen op bezoek om hun verhaal daarna te plaatsen in de Andijker.
Mensen vertellen mij over hun hobby of hun werk, over hun passie en hun leven. Het is heel bijzonder om te doen. Voor sommigen is het best een beetje spannend als ik- als vreemde- bij hun binnenstap. Gelukkig maken we altijd goede afspraken. Zo krijgt de geïnterviewde altijd de tekst vooraf ter inzage en mag men vaak ook meebeslissen over de fotokeus. Zo zorgen we er samen voor dat er een mooi en kloppend stuk in de Andijker staat.

Mensenmens
Mijn bedoeling is nooit om iemand over te halen of aan te zetten tot iets. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en ik ben vooral nieuwsgierig naar het waarom. Hoe komt iemand tot het ontdekken van zijn schilderstalent?
Waarom kiest iemand voor een bepaald beroep. Welk pad heeft iemand in zijn leven bewandeld en -vooral ook- wat is het (volgende) doel. Toen mij gevraagd werd om met de columnisten van de politieke partijen in gesprek te gaan, ben ik daar op die zelfde manier heengegaan. Op zoek naar hun drive, hun passie, hun doel. Op zoek naar de mens achter het politieke programma. Het waren erg leuke ontmoetingen!

Mijn stem!
Of u stemt op de één of de andere partij, moet u vooral helemaal zelf weten. Ik ga mijn voorkeur niet aan u opleggen. Het grappige is, dat geen van de columnisten daar eigenlijk over sprak, over mensen ‘overhalen’.
Wel gaven ze allemaal aan dat ze graag zouden willen dat mensen zich (nog meer) bewust worden van het belang en de kracht van hun stem. Politieke besluiten hebben vaak verstrekkende gevolgen voor elke inwoner van de gemeente.
Daarom is het belangrijk uw stem te laten horen en dus ook bewuster te kiezen wie uw stem verdient!

Zelfde problemen
De partijen hebben te maken met dezelfde problemen. Zaken die binnen de gemeente opgelost of vormgegeven moeten worden. Bijna iedereen kwam wel met het onderwerp energietransitie of woningbouw.
Iedereen ziet dat hier nog veel werk ligt, het doel is voor iedereen min of meer gelijk. De weg erheen of de oplossing die men denkt te hebben gevonden, daar zitten de verschillen. Daar onderscheiden partijprogramma’s zich.
Alle columnisten konden zich duidelijk uitspreken, hadden goed voor ogen welke keus zij wilden maken in het belang van het dorp, de bewoners en de toekomst. Want dat was misschien wel de mooiste overeenkomst om te mogen zien: de passie waarmee deze mensen hun best doen voor ons als bewoners van deze gemeente. Dat betekent niet dat ze alles op kunnen lossen of dat alles zo voorspoedig loopt als ze wel zouden willen.
Frustratie en tegenwerking door reeds opgestelde regels is namelijk ook iets waarin overeenkomsten te zien zijn.

Politiek bewust
De komende periode komen de columnisten namens ChristenUnie, BAMM, VVD en GroenLinks aan het woord. In willekeurige volgorde, zonder dat wij uw politieke mening willen sturen. We vinden het mooi om u de mensen te laten zien, vol passie en met een enorme drang om ook in de toekomst van Andijk (en de gemeente Medemblik) prettig wonen en werken mogelijk te laten blijven. Ieder op zijn eigen manier. We wensen u veel leesplezier toe en hopen dat het u wellicht helpt (nog) duidelijker te weten wie uw stem bij verkiezingen verdient. Want politieke besluiten hebben effect op ons allemaal!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen