maandag 15 juli 2024
spot_img

De Andijker voor de Andijkers

Je hebt de Andijker en je bent een Andijker. In Andijk geboren en getogen heet je een Andijker, in streektaal: je benne een Andoiker. Andijkers heb ik in mijn bijna tien jaar als burgemeester leren kennen als nuchtere, handwerkende Westfriezen. Zich aanpassend aan de omstandigheden, innovatief en gezond kritisch. Ook zijn de Andijkers sociaal en verbonden met de gemeenschap. Wat Andijk als dorp kenmerkt? Wat mij betreft vooral de prachtige natuur, de agrarische activiteiten en de mooie producten die hier vandaan komen. Als beeld komt mij letterlijk een gravende dijkwerker voor ogen. Hoewel dat beeld in Onderdijk staat, vertegenwoordigt het wat mij betreft zeker ook de Andijkers. Samen aan de slag.

Vertelt de verhalen
Ieder zichzelf respecterend dorp richt ooit een dorpskrant op. Dat gebeurde 100 jaar geleden al in Andijk. Het langgerekte dorp in Oostelijk Westfriesland, verdeeld in oost en west. Ingeklemd tussen Medemblik en Enkhuizen en grenzend aan de dijk, met ruim uitzicht over het IJsselmeer. Het dorp Andijk kent vele verhalen over de vroegere Zuiderzee. Hoe deze een bron van inkomsten vormde, maar ook een gevaar door overstromingen. Voor de oorspronkelijke Andijkers is de geschiedenis diepgeworteld in de genen. Hetzelfde IJsselmeer vormt nu een toeristische inkomstenbron, door recreatieve mogelijkheden in en aan het water.

Mee met de tijd
Het huis-aan-huisblad De Andijker werd in 1921 opgericht. Een krant uit een behoefte om elkaar de verhalen te vertellen, te informeren en vooral om lief en leed te delen. Toen heette het nog de Andijker Middenstander, nu kortweg de Andijker. En al brengt de krantenjongen in weer en wind de krant wekelijks nog in uw brievenbus, online is er ook een plek gevonden voor de krant. Het blad is digitaal te lezen, er is een website De Andijker en er is een Facebookpagina. Anno 2021 een social media kanaal dat je verhaal verder brengt en waarop lezers direct kunnen reageren. De Andijker is meegegaan met zijn tijd, door in te haken op de digitale mogelijkheden. De gemeente Medemblik weet regelmatig de Andijker te vinden. Door de actualiteit in te zetten om informatie en nieuws vanuit de gemeente te communiceren.

Een onmisbare schakel
Tien jaar geleden werd met een fusie een nieuwe stap gezet in de Andijker geschiedenis. Andijk behield zijn identiteit na deze fusie met gemeente Medemblik in 2011. En met alles wat Andijk biedt en wat de Andijkers geven, vormt het dorp een waardevolle speler binnen onze gemeente. Of die nu Medemblik heet of Enkhuizen had kunnen heten… het zijn uiteindelijk de Andijkers die hun leefgebied, hun sociale omgeving, samen vormgeven. De Andijker krant in de brievenbus én digitaal vormt een onmisbare schakel om nieuws, verhalen en meningen met elkaar te delen.

Ik feliciteer de redactie van De Andijker met dit mooie jubileum en het fantastische werk dat zij verrichten voor Andijk. Ga vooral door op deze weg en maak dat de Andijkers zich verbonden voelen met elkaar en met alles wat er speelt in hun dorp en gemeente.

Frank Streng,
Burgemeester van Medemblik

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen