vrijdag 24 mei 2024
spot_img

De authentieke biologische Andijker wijnen van Pierre Derix zijn een genot voor de smaakpapillen

Ook al doet zijn naam Frans aan, Pierre Derix is een echte Andijker en heeft na jarenlang hobbyen en hard werken twee heerlijke wijnen op zijn naam staan. Onder de naam Wijngoed ‘de Trambaan’ zijn de twee wijnen, de Cuvee en de Rondo, bij Pierre te koop. De druivensoorten die Pierre destijds op zijn wijngaard heeft geplant zijn over het algemeen resistent tegen allerlei ziekten en lenen zich daardoor goed voor de biologische druiventeelt. Kortom, Andijk is twee unieke biologische wijnen rijker. Leuk voor een cadeautje of om lekker zelf van te genieten.

Complimenten van echte wijnkenners
Via een boek over wijnbouw was Pierre overtuigd en wist het zeker, dit leek hem heel leuk om te doen! De bekende druiven die het hier goed doen in het Nederlandse klimaat zijn de Rembrandt en de Van der Laan. Pierre wilde het anders doen en heeft zijn wijn met andere druivensoorten gemaakt. “De Cuvee is een fruitige wijn die van meerdere druivensoorten is gemaakt en de Rondo is een schitterende druif waarvan de wijn iets minder fruitig is dan de Cuvee”, vertelt Pierre. Wij hebben de Rondo mogen proeven en de wijnen uit de supermarkt zijn er niets bij. De wijn smaakt erg lekker en blijft ook hangen zoals een goede wijn hoort te doen. Ook echte wijnkenners zijn meer dan tevreden over de ontwikkelingen die Pierre in de afgelopen jaren heeft gemaakt. “Twee jaar geleden waren ze nog niet tevreden over de wijn, waarna ik ben doorgegaan om het steeds meer te perfectioneren. Over de wijn van nu waren ze helemaal enthousiast en uit de mond van echte wijnkenners is dat natuurlijk heel erg leuk om te horen”.

De wijngaard voor wijn en druivensap
De wijngaard van Pierre staat naast het huis van de familie Leegwater aan de Kleingouw, met wie Pierre via via in aanraking kwam. “Vroeger hadden ze een fruittuin naast hun huis en deze ruimte was er nog. De locatie leende zich perfect voor de wijngaard en ik ben nog steeds erg blij dat ik deze ruimte kan gebruiken”. Hij is hier dan ook regelmatig te vinden want voordat de wijn geschonken kan worden gaat er heel veel werk aan vooraf. Wekelijks is hij gemiddeld 20 uur aan het werk in zijn wijngaard. “In de vakantietijd kunnen we dan ook nooit op vakantie want dan moeten we oogsten”, lacht Pierre. Maar niet alleen voor de wijn, want in augustus worden ook de druiven geteeld om druivensap van te maken. “Deze flessen sap breng ik iedere dag vers naar Trude Leegwater, die ze weer te koop aanbiedt en dat is al jaren een succes. De mensen vragen er ieder jaar weer om dus daar ga ik ook zeker mee door”.

Nergens anders te krijgen
De wijnen zijn ondergebracht onder de naam Wijngoed ‘de Trambaan’. Deze naam heeft een verleden. “In de jaren ‘20 was het plan om van Wognum naar Andijk een trambaan aan te leggen. Dit is uiteindelijk niet volledig gelukt. De familie Leegwater woonde vroeger aan de trambaan, dus eigenlijk staat mijn wijngaarde ook aan ‘de Trambaan’”.

De wijnen van Wijngoed ‘de Trambaan’ zijn bij interesse alleen bij Pierre te koop. De Cuvee en de Rondo zijn beschikbaar in flessen van 0,375 liter. Voor meer informatie en/of interesse is Pierre bereikbaar op 06-18 10 40 52.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen