zaterdag 20 april 2024
spot_img

De bijen van Henk Stam vliegen weer uit

De Molenweg heeft ruim twee miljoen bewoners. Want de Bijenboet van imker Henk Stam heeft plaats voor dit aantal bijen. Nu de temperaturen stijgen gaan deze harde werkers deze natuur in voor bijenwas, stuifmeel, propolis en nectar. Ze vliegen niet alleen uit op de Molenweg: ook op tien andere plekken in Andijk wonen bijenvolken.

De bijen haalden vorige zomer regelmatig de kranten: ze zouden bijna zijn uitgestorven. “Als we het over bijen hebben, dan denken we aan kasten en imkers, maar bijensterfte vindt plaats onder solitaire bijen”, legt Henk uit. Dat zijn bijen die alleen leven en niet in een volk, zoals aan de Molenweg. Die soorten verdwijnen omdat de biodiversiteit verdwijnt.

Biodiversiteit
Iedere bij komt namelijk op een andere plant af. “Ik hamer er wel eens op bij de gemeente: waarom planten jullie zo eenzijdig?” Biodiversiteit in het openbaar groen is van belang, volgens Henk. Daarom kijkt hij ietwat sceptisch naar bijentuinen. “Als je de bijen wilt helpen, dan moet je naar buiten stappen als de gemeente met de grasmaaier komt, want nog voordat de klavers uit de grond komen, maaien ze het al.”

10 Andijker imkers
Steeds meer Andijkers bekommerden zich om de bij, zo viel Henk op. Dat is te zien aan de toegenomen populariteit van zijn imkercursussen. Andijk telt nu tien actieve imkers, een relatief hoog aantal. De meesten hebben één of twee bijenvolken.
De imkerij is daarmee terug van weggeweest op Andijk. Rond de Tweede Wereldoorlog had Andijk al een imkersvereniging. “Dat komt omdat er destijds in dit gebied veel zaadbedrijven begonnen en daarbij hielden de tuinders bijen.”

Niet stekend
Nog altijd is de zaadteelt van belang voor hobbyimker Henk. Hij kweekt bijenkoninginnen, die met een nieuw volk zorgen voor de bestuiving in de kassen. Daarbij zoekt hij specifieke eigenschappen: “Het moeten rustige, niet stekende bijen zijn.”
Naast de bijenteelt, gebruikt Henk de insecten ook voor propolis, bijenwas, honing en stuifmeel. “Een bijenvolk gebruikt 150 à 200 kilo nectar per jaar en het stuifmeel loopt op tot 40 kilo. Stuifmeel kun je eten, dat is bijvoorbeeld goed voor het maag-darmkanaal. Propolis kan helpen bij huiduitslag.”

Bijenwas
En natuurlijk is er nog bijenwas – een waar allesgoedje, volgens Henk. “Het zit in make-up, het laat dropjes glimmen, het wordt gebruikt voor de houten vloer en in de leerlooierij. Ik blijf me nog altijd verbazen waar mensen het voor nodig hebben.”

De bijenboet van Henk Stam is te vinden aan Molenweg 27, hier zijn verschillende bijenproducten te koop. Wie interesse heeft in een imkerscursus in 2018, kan meer informatie krijgen via hl.stam@quicknet.nl. Op 27 augustus houdt Henk een open dag.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen