donderdag 18 april 2024
spot_img

De Bosmantel in Andijk: wie doet er mee?

Steeds vaker horen we dat ‘het roer om moet’ in de land- en tuinbouw. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met De Bosmantel gaf Johan Janse vorig jaar een interessante aanzet. Hier doen niet de chemicaliën, maar de ecologie het werk. Janse vertelt hoe het er na een jaar bijstaat en wat de plannen zijn.

Een bedrijf opzetten vraagt veel. De eerste tijd is het vooral investeren door hard werken en het vraagt ook de nodige financiële offers. Het resultaat na een jaar hard zwoegen is een concept dat veel waardering oproept bij klanten. Zij genieten vooral van de verse, pure groenten, van de grote prachtige bloemenpluktuin, van de groenten- en kruidenplanten en van de ontwikkeling van een diversiteit aan flora en fauna op de tuin.

Trouwe klantenkring
“Na de zoektocht naar het concept dat het beste werkt en naar een trouwe klantenkring is het nieuwe seizoen aangebroken. Vorig jaar startten we bij nul, dit jaar starten we met een kring van trouwe klanten die wekelijks De Bosmantel bezoeken. Daar zijn we erg blij mee! Dit biedt al een mooie basis onder het bedrijf”, aldus Janse. In de tuinderijwinkel zijn groenten en fruit, het hele zomerseizoen groenten- en kruidenplanten, groenten-, kruiden- en bloemzaden, en een mooi assortiment boerenkaas en -zuivel verkrijgbaar. Veel groenten zijn vers van het land van De Bosmantel.

Uitdagingen
Maar er zijn nog genoeg uitdagingen: “Hoeveel van welk product moet je telen? Hoe verleng je op een goede manier het groeiseizoen? Hoe bewerk je de grond, en vooral hoe blijf je het onkruid de baas?” Om de werkmethoden en faciliteiten van De Bosmantel verder in te richten en te optimaliseren, moet er nog het één en ander geïnvesteerd worden, o.a. in de gebouwen, kleine machines en gereedschappen: “Wij zijn hiervoor samen met Crowd-AboutNow een crowdfundingproject gestart. Wij willen iedereen die ons project een warm hart toedraagt, vragen om te overwegen mee te doen in dit fondswerving-project om tuin De Bosmantel verder op te bouwen.” Op www.bosmantel.nl en www.crowdaboutnow/campagnes/debosmantel vindt u meer informatie over dit project en kunt u meedoen door het geven van een lening of met de voorverkoop.

Aardpeer
De Bosmantel heeft ook een aanvraag lopen bij Aardpeer, om het perceel onder te brengen bij de Stichting Grondbeheer. “De Bosmantel is voorlopig positief beoordeeld en we voldoen ruimschoots aan de criteria die door Aardpeer worden gehanteerd. In de komende weken wordt hier verder aan gewerkt en zal er uitsluitsel komen of we hier definitief mee in zee kunnen gaan. Aardpeer financiert de grond door obligaties uit te geven.” Meer info op www.aardpeer.nl.

Openingstijden tuinderijwinkel
Het hele jaar, woensdag t/m zaterdag 9:00-18:00 uur, donderdag koopavond tot 20:00 uur.
De bloemenpluktuin is in het seizoen op maandag t/m zaterdag de hele dag toegankelijk, ook buiten openingstijden van de winkel. Adres: Cornelis Kuinweg 22, 1619 PE Andijk.

U kunt De Bosmantel volgen op Facebook en Instagram, en u abonneren op de e-mail nieuwsbrief. Meer info: www.bosmantel.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen