vrijdag 21 juni 2024
spot_img

De Fuut van Helina Guleria maakt veel los

Een foto gemaakt door Jeroen Boukens werd ingestuurd aan de Streker. Het was een prachtige, bijna levensechte fuut van een reusachtig formaat. De fuut werd precies daar onder die brug gespoten als aandenken aan een bijzonder iemand. De muurschildering maakte echter bij veel meer mensen emoties los.

Zomaar even een greep uit de reacties die de redactie mocht ontvangen via Facebook, Instagram en op het emailadres info@streker.nl: “Wat een prachtig gezicht.” “Verrast toen we onder de brug door voeren met de boot!” en “Is dit het begin van meer, ik hoop het.”

Bellen met de artieste
Helina woont in Haarlem, maar heeft haar ‘roots’ in de Streek. “Mijn moeder komt uit Lutjebroek en is er één van de familie ‘Kreuk’. Flink wat familieleden wonen nog hier in de buurt en dus kom ik hier nog met regelmaat. Een buurman van een familielid overleed en er werd gedacht aan een mooie herinnering in de vorm van een fuut. Mijn neef belde mij en zo is het gekomen dat ik hier onder een brug sta te werken. Ontzettend leuk dat zoveel mensen er zo positief op reageren.”

De artiest
Helina Guleria is het creatieve brein en de uitvoerende artiest van dit kunstwerk. “Streetart, kunst op een legale plek op straat waar iedereen van mag meegenieten,” vertelt ze. “Heel mooi om al die reacties mee te lezen en wat mij betreft, zou dit zeker het eerste deel van een groter geheel kunnen zijn! Ideeën genoeg.”


Het maken van muurschilderingen heb ik mezelf aangeleerd.

Spuiten leren
Helina is werkzaam als ontwerpster en altijd bezig met kleuren en vormen. Het maken van muurschilderingen heeft zij zichzelf aangeleerd. “Dit doe ik sinds een jaar of 3-4. Op plekken waar het legaal is, ging ik voor mezelf aan de slag. Al doende leerde ik mezelf steeds verder uit te dagen. De onderwerpen zijn vaak terug te herleiden naar het onderwerp natuur. Sinds kort werk ik ook in opdracht van bedrijven of particulieren.”

Alles kan
“Als iemand een muurschildering zou willen en mij vraagt of ik dat kan komen doen zeg ik niet meteen ja. Het is belangrijk dat de randvoorwaarden kloppen en dat het thema bij me past. Dat ik een duidelijke opdracht heb, maar wel mijn artistieke vrijheid houdt. Geen enkel werkstuk is hetzelfde, elk ontwerp is uniek. Ook niet gebaseerd op het werk van een ander, dat wil ik niet.” Helina vertelt verder: “De kosten zijn heel divers en zijn van zoveel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld hoe groot moet het werk worden? Voor 4m2 is nu eenmaal minder verf nodig dan voor 40 m2. Ook het aantal kleuren dat in een muurschildering gebruikt wordt is bepalend. Verder zijn er natuurlijk de ‘uren’, zo’n fuut als ik nu onder de brug heb gemaakt kost me een hele dag.”

Vaarroute langs kunst
Eén van de lezers vroeg zich af of dit het begin was van een vaarroute langs allerlei kunstige watervogels. “Nou, dat zou ik een geweldig idee vinden! Ik ben voor,” lacht Helina vriendelijk. “Dus als de gemeenten of een groep bedrijven plannen in die richting hebben, laat het me maar weten. Vaarroutes zijn er in de Streek voldoende, bruggen ook, het zou geweldig zijn om daaraan mee te mogen werken.”

Nieuwsgierig naar meer
Onder haar artiesten naam @ladykaur, laat de artieste Helina haar illustraties en muurschilderingen met spuitbussen vol verf opduiken onder bruggen en op canvas, op muren en hout. Ze maakt gebruik van felle kleuren en mooie contrasten. Ze is niet in een ‘hokje’ te stoppen, maar haar werk wordt wel omschreven als een eclectische mix tussen realisme en grafische popart. Meer weten en bekijken van de kunstwerken van Helina Guleria? Kijk op https://designstudioguleria.com/street-art/. Onder projecten staat een grotere selectie projecten uit het verleden https://designstudioguleria.com/category/street-art/

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen