dinsdag 21 mei 2024
spot_img

De Gereformeerde Gemeente Andijk/Enkhuizen:

Ons is als kerkelijke gemeente de mogelijkheid geboden ons kerkverband aan u voor te stellen en dit doen wij graag.
De gemeente behoort tot het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten. In ons land zijn ruim 150 gemeenten hierbij aangesloten. In totaal heeft dit kerkverband bijna 106.000 leden. Het ontstaan van onze gemeente gaat terug tot 1865, toen er uit één van de kerkelijke gezelschappen in het Zuiderzeestadje een zogenaamde Kruisgemeente ontstond. In 1931 besloot de gemeente zich aan te sluiten bij de Gereformeerde Gemeenten. Vanaf het begin trokken de Kruisgezinde Andijkers samen met de Enkhuizer leden op.

Vroeger ging alles met paard en wagen, ook het naar de kerk gaan in Enkhuizen. De paarden stonden buiten opgesteld terwijl men de dienst aan de Breedstraat bijwoonde. Begin 20e eeuw werden paard en wagen ingeruild voor een ‘kerkbus’. Met deze bus konden Andijkers naar de kerk in Enkhuizen. Toch groeide de wens tot het vormen van een Andijker gemeente. In 1932 ontstond een zelfstandige gemeente en ze kwam samen in een verbouwde zaadschuur aan het Kerkepad in Andijk.

Ook een eigen vrouwenvereniging werd opgericht. Zij deden veel vrijwilligerswerk als sokken stoppen, schoonmaken en naaien voor de gemeente en andere Andijkers. Toch bleven andere verenigingsactiviteiten samen met de moedergemeente in Enkhuizen. Hierdoor hebben beide gemeenten altijd op goede voet gestaan met elkaar. Ook werden er dominees gezamenlijk beroepen. Toen de gemeente van Andijk kleiner werd, werden speciale diensten weer samen gehouden. Denk aan de bid- en dankdagen en belijdenisdiensten. Zo werden de beide gemeenten opnieuw meer en meer aan elkaar verbonden.

Uiteindelijk wordt in 2011 besloten om vanaf 2012 samen weer één gemeente te vormen, waarbij iedereen mee wil gaan. Omdat de samengevoegde gemeente niet in het bestaande kerkgebouw aan de Wegjes in Enkhuizen zal passen wordt de mogelijkheid onderzocht om nieuw te bouwen of een pand kopen. Door de fusie van de Nederlands Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk werd ons de mogelijkheid geboden om de ‘Ontmoetingskerk’ te kopen.

De samengevoegde gemeente is een actieve en jonge gemeente. Iedere zondag worden er twee kerkdiensten gehouden. Daarnaast zijn er veel verenigingen waar jong en oud regelmatig samenkomen en activiteiten organiseren rondom de Bijbel. Sinds enige tijd mogen wij ook Oekraïners ontvangen in onze middagdiensten op zondag. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd om het pand te kunnen onderhouden. Zo halen we oud papier op, is er een inzamelpunt voor oud ijzer en organiseren we rondvaarten en stadswandelingen. Wij mogen als gemeente steeds de trouw en goedheid van de God van hemel en aarde opmerken!

Binnenkort staan we stil bij Hemelvaart en Pinksteren. Veertig dagen nadat de Heere Jezus is opgestaan uit de dood (Pasen) verliet Hij de aarde en keerde terug naar de hemel. Zijn volgelingen bleven achter, maar niet met lege handen. De Heere Jezus had gezegd dat de Heilige Geest zou komen. Daar gaat Pinksteren over. De Heilige Geest vernieuwt mensen en opent je ogen zodat je gaat zien wie God is en wie je zelf bent.

We nodigen u graag uit om onze kerkdiensten aan de Klopperstraat 12 in Enkhuizen te bezoeken. Onze diensten zijn om 9.30 uur en 16.00 uur.

Met Hemelvaartsdag en Pinksteren kunt u de diensten ook online meeluisteren via onze website:
https://gergemenkhuizen.nl/ Hier vindt u ook nog meer informatie.
Daarnaast zijn we via mail bereikbaar:
welkom@gergemenkhuizen.nl

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen