Op 17 mei zijn de eindexamens van start gegaan. Het zijn de eerste in tijden van Corona. Laten we hopen, dat het ook de laatste zijn…
Met klamme handen wachten voor het examenlokaal. Voor de zesde keer op de plaatsingslijst kijken om te checken of je naam erop staat. De deur die opengaat. De ongeschreven natuurwet die voorschrijft dat haast iedere klasgenoot op slippers en in joggingbroek het lokaal binnensloft. En er is altijd die ene leerling die net op tijd komt, omdat hij bijna was vergeten dat smartphones in het schoolkluisje thuishoren.
Dan begint het. Het ene onderdeel is gemakkelijk, het andere lastig. Een paar uur later sta je buiten en begint het duimen. Op de goede afloop. Veel is hetzelfde gebleven, tijdens het jaarlijkse eindexamenritueel. En er is veel wat veranderd is.
v. C. (voor Corona)
Vroeger in 2019, toen Corona slechts een merknaam voor een Mexicaans, waterig biertje was, werd de eindexamentijd heel anders ingeluid. Van augustus tot april zwoegden de leerlingen om de leerstof zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.
Vanaf april waren de dames en heren dan nog wel fysiek aanwezig, maar mentaal richtten zij hun aandacht vooral op het eindexamengala, waarbij ze als echte filmsterren een avond lang konden feesten en in het zonnetje werden gezet. Ze huurden smokings, maar kochten avondjurken. Er werden limousines geregeld of sportauto’s, vrachtwagens geleend of tractors. En er is zelfs eens een groep leerlingen onder politiebegeleiding het feest binnengeloodst. Na zo’n fantastische avond wachtte dan de Laatste Lesdag; die bestond vooral uit lol hebben in een pretpark. Niet lang daarna deden ze examen. En de enkeling die het de eerste keer net niet haalde, slaagde met een herkansing in het tweede tijdvak alsnog met vlag en wimpel.
We verlangen allemaal terug naar die tijd.
Spanningen
Maar dit schooljaar hebben eindexamenkandidaten op een andere manier gewerkt. Hoewel het Martinuscollege het hele jaar door geopend was om hen op de examens voor te bereiden, was er toch uitval. Iedereen binnen de school is geconfronteerd met ziekte, positieve tests, een quarantaineplicht en de spanningen die hierbij horen.
Het is daarom fijn dat leerlingen, naast een eerste en tweede tijdvak, een extra herkansing krijgen in de vorm van een derde tijdvak. Zodat iedereen deze vreemde tijd snel achter zich kan laten. Met een diploma op zak.
Feestweek
De leerlingen die wegens omstandigheden na het tweede of derde tijdvak slagen, komen op 16 juli naar school om hun diploma op te halen. Toch gaat haast iedereen examen doen in het eerste tijdvak. En gelukkig maar, want een diploma-uitreiking hoort gevierd te worden – ook in tijden van Corona.
Daarom is de week van maandag 5 juli op het Martinuscollege een feestweek. Geheel Coronaproof vindt dan de tweede editie van de Drive-In diploma-uitreiking plaats. Leerlingen die in het eerste tijdvak geslaagd zijn, kunnen dan samen met hun ouders hun diploma ophalen. Veilig, vanuit de auto. Terwijl ze ludiek worden toegesproken door hun leraren, die op het witte doek zullen schitteren.
Het thema? Gala en filmsterren, want er mag best een klein feestje zijn, dit schooljaar.