dinsdag 21 mei 2024
spot_img

De hobby’s van Henk van Dijk

Op de hoek van ‘t Kerkepad en de Dijkweg lopen de Brahma kippen van de familie van Dijk. Tussen de dieren vindt eigenaar Henk van Dijk zijn rust. “Ik heb al van jongs af aan dieren om me heen gehad en er is niks mooier dan daarvan te genieten.”

Jeugd in Andijk
Henk is in 1940 geboren in Andijk op Knokkel 39. Hij is er één van een groot gezin, tien kinderen telde het gezin van Dijk. Zijn vader was een harde werker die daarnaast als hobby dieren hield. “We hadden kippen en duiven en een hond en nog wel meer.”

Ruilherder voor verjaardag
“Ik kan mij nog goed herinneren de Duitse herder die we hadden,” vertelt Henk. “Dat beest werd vals en dus moest hij weg. Moeder had het niet zo op honden, dus die was wel blij. Op haar verjaardag kwam mijn vader met een nieuwe, hele grote hond aanzetten. Hij had de Duitse herder ingeruild voor een nieuw exemplaar!”

Weg en terug naar Andijk
Hij was begin 18 toen hij verliefd werd en verkering kreeg met Marijke. Maar zijn ouders verhuisden naar Kampen en Henk had geen keus, hij moest mee. De liefde was groot. “Elke 14 dagen werd er gereisd met de bus naar Enkhuizen en de boot naar Urk om verder te reizen naar Kampen. In 1965 vonden we het mooi geweest en ben ik terug gegaan naar Andijk. We trouwden, Marijke en ik. We kochten dit huis aan ’t Kerkepad 3. We zijn inmiddels 52 jaar getrouwd en wonen nog steeds in ons huisje van toen.”

Extra ruimte beschikbaar
“Het huisje was oud, maar het was van ons. Later is alles aangepakt en opgeknapt, verbouwd en uitgebouwd. Inmiddels staat het huis aan ’t Kerkepad er schitterend bij. Er is extra grond aangekocht richting de dijk. Ook is er grond bij de buurman in leen voor een groentetuintje. “We zitten er schitterend bij.”

Eigen dieren aan huis
“Het begon met een poedeltje toen Marijke en ik net getrouwd waren en nog geen kinderen hadden. Daarna kwamen er twee konijnen, Hommeltje en Pommeltje werden die genoemd. Verder kwamen er twee geiten en kippen en ook een volière met verschillende vogels, een nieuwe hond en twee katten. Het is een genot al die dieren om je heen, met hun gekkigheden. Het nadeel is dat ze ook dood gaan, door ziekte of ouderdom. Dat is altijd een groot verdriet. Maar het genot is groter, dus komen er toch steeds nieuwe dieren.”

Columbia Brahma’s
Nu lopen er opvallende grote kippen op het terrein. Het zijn na Majorca’s en Wyandottes nu grote Brahma’s die hier lopen. Ze kunnen wel 40-50 cm groot worden.“ Helaas zonder haan, maar die maken zo’n herrie op de vroege morgen, dat we hebben besloten dat de buurt maar niet aan te doen.”

Muziek naast de dieren
Naast de dieren geniet Henk ook heel erg van zijn andere hobby: orgel spelen. “Maar dat is een verhaal voor de volgende keer.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen