maandag 24 juni 2024
spot_img

De kracht van muziek

Stress is in Nederland beroepsziekte nummer één. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt één op de zeven werknemers jaarlijks burn-outklachten. ‘Neem stressklachten serieus!’, is de boodschap van Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Als de hersenen te lang worden overvraagd, wordt er chronische, negatieve stress opgebouwd die uiteindelijk kan overgaan in een burn-out. Volgens Scherder kun je er zelf iets aan doen om dit te voorkomen! En dan doelt hij niet op helemaal nietsdoen of op vakantie gaan, maar juist op het luisteren naar én maken van muziek! Muziek ontspant, inspireert, werkt bloeddrukverlagend en bevordert het vermogen van het brein om zich continu aan te passen en zich opnieuw te organiseren. Het maken van muziek verbetert niet alleen het geheugen, maar muziek maken in een orkest versterkt ook het saamhorigheidsgevoel, waardoor stressgevoelens afnemen. Muziek levert een unieke bijdrage om creativiteit en diepe emoties zoals intens geluk, ontroering en verrassing op te wekken, waardoor stress vermindert. Volgens Scherder bereik je dit creatieve en emotionele effect bijvoorbeeld niet met sporten (https://www.lkca.nl/cultureel%20kapitaal/opinie-erik-scherder).

Wilt u ook een ontspannende hobby en een muziekinstrument leren bespelen bij een gezellige vereniging?
Geef u op voor muzieklessen (of word lid van Sursum Corda als u al een instrument speelt) via info@sursumcorda-andijk.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen