maandag 15 juli 2024
spot_img

‘De Nieuwe Bakkerij’ stopt ermee

Aan de Kleingouw 53 zit sinds jaar en dag ‘de Nieuwe Bakkerij’. Deze zit hier al heel lang, het bedrijf is al opgericht in 1935 op het huidige adres aan de Kleingouw. Toch komt daar aan het begin van het nieuwe jaar een einde aan.

“Vanaf mijn 15e jaar tot en met mijn 65e jaar heb ik met veel plezier altijd hard gewerkt bij de bakkerij. Na 50 jaar brood uitrijden en verkopen vanuit de winkel is het genoeg geweest. Samen met mijn vrouw ga ik genieten van ons pensioen. Juist omdat ik het met zoveel plezier gedaan heb, wil ik stoppen nu het nog leuk is.”

Gestart als knecht
Piet vertelt over de begintijd: “Er was toen nog geen supermarkt. Al het brood kwam bij de bakker vandaan. Ik begon als 15 jarige als knecht met het uitbezorgen van brood. Op Andijk waren in die tijd wel 3-4 verschillende bakkers actief. Kees Kooiman was de eigenaar en in die tijd mijn baas.”


Er werd bij veel huishoudens bezorgd. Eigen foto

Het dorp
Piet de Vries startte als vervanger van de eerdere bakkersknecht Wim Ridder. “Het was hard werken, maar leuk om te doen. Andijk was toen nog echt alleen een dorp met slechts de lintbebouwing. Plan Zuid was er nog helemaal niet. Met de auto reed ik alle adressen af. Soms legde ik het brood zelfs voor mensen in hun vriezer. Of ik legde het brood bij mensen in hun broodtrommel. De deur op slot doen, dat kende men bijna nog niet!”

Overname Nieuwe Bakkerij
Na een jaar of vijf gaf Kooiman (toen 62) aan te willen stoppen met werken. Piet gaf aan het bedrijf wel over te willen nemen. “Ik was toen 21 jaar en had verkering met zijn huidige vrouw. “Als we de naam ‘de Nieuwe Bakkerij’ zouden laten bestaan zag Kooiman af van commissiegeld, iets wat we anders hadden moeten betalen voor o.a. het klantenbestand. Dus bleef het tot op de dag van vandaag ‘de Nieuwe Bakkerij’ heten.”

Bezit: auto-krat-mes
“In 1975 werd ‘de Nieuwe Bakkerij’ officieel van ons. Ook trouwden we in 1975 en werd ons huisadres de Kleingouw 53. Doordat ik niet wist of het brood bezorgen zou slagen, werd besloten via de notaris dat mijn aandeel in de bakkerij bestond uit één ventauto, twee messen en wat broodkratten. Het huis werd privébezit, dus als het niet mocht lukken dan konden en bleven we wel in het huis wonen. Mijn vrouw was al kraamverzorgster en dat bleef ze doen ook nadat we getrouwd waren. Dat ‘de Nieuwe Bakkerij’ vanaf 1975 tot nu toe zijn bestaansrecht had hebben wij zelf ook nooit verwacht. Gelukkig mochten wij bij vele huishoudens het brood- en koekwerk en gebak bezorgen in het dorp. Daar zijn wij tot op de dag van vandaag dankbaar voor.”

De winkel
In de tijd van Kooiman was er de broodbezorgingen en een winkel. Piet vertelt: “Ook wij hebben eerst alleen de broodbezorging gedaan en de winkel pas later erbij geopend. Nadat de kinderen op het voortgezet onderwijs zaten, zijn wij de huidige winkel er bij gaan doen. Ik deed dan de broodbezorging en mijn vrouw was actief in de winkel. We wilden niet eerder een winkel hebben, want met een jong gezin en de lange werkdagen was dat gewoon geen doen geweest. Nu komt er dus aan al die drukte een eind. Zowel de bezorging als de winkel, we stoppen ermee.”

Over en sluit
De laatste dag dat de winkel open zal zijn is op 31 december 2019. Dit is tevens de laatste bezorgdag. Op 2 januari 2020 is de officiële sluitingsdatum. “Dan is het echt over en uit.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen