vrijdag 24 mei 2024
spot_img

De ploegleider neemt afscheid na 15 jaar

Op 13-jarige leeftijd begon Sjaak Schuitemaker uit Andijk wedstrijden te fietsen. Vanzelfsprekend bij West-Frisia, dè wielerclub van oostelijk West-Friesland. Inmiddels is hij bijna 68 jaar oud en neemt hij afscheid als ploegleider bij datzelfde West-Frisia.

Hij stond aan de basis van de huidige succesformatie en wordt beschouwd als het boegbeeld van het ploegleidersgilde van West-Frisia, maar toch wordt het een bescheiden afscheid, zonder al te veel poeha. “Het is tijd voor een jongere generatie. Ik vertrek met een goed gevoel. De club staat er prima voor. Ik blijf als bestuurslid betrokken bij West-Frisia, dus het is geen definitief afscheid.”

Een ploegleider die zelf heeft gefietst weet wat er omgaat bij de renners. En gefietst heeft Sjaak Schuitemaker. Bij de nieuwelingen boekte hij twee overwinningen en bij de amateurs maar liefst negen. “In 1965 werden wij derde bij een landelijke ploegentijdrit over 80 kilometer in Dronten. Naast mij zaten Jos Dekker, Willem van Dok en Gerrie Bruin in de West-Frisia ploeg.”

Klassiekers
Sjaak reed ook klassiekers. “Ik werd een keer derde in de Haarlemmermeer en vierde bij een klassieker in Brabant. Toen ben ik gaan rijden bij de Albert van Zoonen ploeg uit Schagen. Daar reed ik samen met toprenners als Jos Pronk, Matthé Pronk en Co Giling.”
Hij ging nóg een stapje hoger en belandde bij de Caballero ploeg. “Zij hadden indertijd een profploeg en een amateurploeg. Ik zat bij de amateurs. De profploeg werd op een gegeven moment opgeheven. De amateurs gingen door. Maar na een 15-jarige carrière op de fiets ben ik gestopt, omdat ik kinderen kreeg.”

Voetbaltrainer
Het wielrennen kwam op een lager pitje, maar Sjaak bleef actief bij andere sporten. “Ik schaatste veel. In 1986 heb ik de Elfstedentocht gereden. En ik ben tien jaar voetbaltrainer geweest bij de jeugd van AVV in Andijk. Ik was ook materiaalman bij AVV. Toen mijn vrouw ging handballen, werd ik gevraagd om voorzitter te worden van Handbalvereniging Andijk. Dat heb ik zeven jaar gedaan.”
Door een speling van het lot belandde hij toch weer op de fiets. “In 1994 kreeg ik een ongeluk. Ik lag behoorlijk in de kreukels. De dokter adviseerde mij toen om te gaan fietsen, om beter te revalideren. Toen kreeg ik de smaak weer te pakken. In 1996 ben ik weer hard gaan fietsen.”

Ploegleider
Sjaak werd gevraagd om plaats te nemen in het bestuur van West-Frisia. In 2002 werd hij ploegleider bij de elites, zoals de amateurs tegenwoordig worden genoemd. “Ik begon letterlijk met niks. Aanvankelijk reed ik met mijn eigen auto achter de renners aan. Maar West-Frisia is de afgelopen jaren enorm gegroeid, vooral bij de jeugd. We beschikken nu over twee echte ploegleiderswagens en zelfs een bus, voor de fietsen en materialen.”

Buschauffeur
Een ploegleider is het hele seizoen druk bezig. Het begint al in het prille voorjaar. ,,Dan overleg ik met het bestuur, de renners en de verzorgers over het programma voor het komende seizoen. Elk voorjaar gingen we op trainingskamp in Spanje. Dan namen de renners het vliegtuig en ik reed het hele eind met de bus. Ik was tien dagen van huis. Je zit het hele seizoen vast aan wedstrijd schema’s. Het is mooi geweest. Nu kan ik eindelijk op vakantie gaan wanneer ik dat wil.’’
Bron: Westfries Weekblad.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen