De praktijkondersteuner van de huisarts, ook wel de POH genoemd, begeleidt patiënten in de ondersteuning van hun specifieke problematiek. Zo is er de POH Ouderenzorg, die (preventief) kwetsbare senioren begeleid voor het verhogen van het welbevinden. De POH COPD begeleidt patiënten met luchtwegproblematiek. En de POH Diabetes begeleidt de doelgroep die te maken heeft met suikerziekte. Dan is er, sinds 2014, ook de POH GGZ. Deze praktijkondersteuner begeleidt mensen die zich psychisch niet stabiel voelen. Bijvoorbeeld klachten als overspanning, sombere stemming, angsten, slecht slapen, verhoogde stress, rouw en verlies, etc.
Ieders verhaal is anders, en geen klacht is hetzelfde. Niet alleen het kwijt kunnen van je verhaal aan een objectief luisterend oor, ook zoeken naar manieren die helpen om je weer als jezelf te voelen!
Het verkrijgen van meer inzicht in je persoonlijkheid en hoe je omgaat met moeilijke situaties. Coping. Hier zijn we goed in “gewoon doorgaan”, maar soms is het goed om even stil te staan bij wat er speelt en wat je hieruit kunt leren. Dat maakt dat je de volgende keer je valkuil sneller herkent en de val niet zo hard is. En wist je dat aan elke valkuil een minstens net zo sterke kracht hangt? Valkuilen kun je ontwijken, krachten raak je nooit meer kwijt!
Ik werk als praktijkondersteuner voor de huisartsenpraktijk van dr. Bartstra en dr. Kant. Via uw huisarts kunt u een afspraak maken met de POH voor een intake. In een intake wordt besproken waar je tegenaan loopt, wat je doelen zijn en hoe verder.
Als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg!
Saskia Smit