Al jarenlang hangt deze ster vanaf de eerste Advent tot aan Driekoningen aan de gevel van het huis Hofkesland 8, en daar wonen Christa en Henk.

Vanaf 1981 had de Protestantse Gemeente Nuenen contact met de kerk in Eibau in de DDR, en Henk woonde toen met vrouw en kinderen in Nuenen. PGN-Nuenen was overigens niet de enige kerkgemeenschap, die zo’n contact had. Honderden (vooral protestantse) kerken in Nederland hadden dat met een kerk in de voormalige DDR. Het was toen nog volop koude oorlog, en de DDR was een bolwerk van het communisme. Zo’n kerkelijk contact was daarom best wel spannend, maar er groeide direct een onderling vertrouwen, ondanks die politieke tegenstellingen. En dat vertrouwen was verrijkend, zowel voor de Nuenenaren als voor de Eibauers.

Christa woonde toen met man en kinderen in Eibau. Zij, en tientallen anderen in Eibau, waren de uitstekende gastvrouwen en gastheren voor de bezoekende Nuenenaren. Dat was erg moeilijk voor hen, want de voorzieningen in Eibau waren toen niet zo goed.
De levens van zowel Christa als van Henk zijn zodanig door elkaar gegooid, dat zij, al sinds 2005 in Andijk samenwonen.

De ster is geproduceerd in Herrnhut, in het uiterste zuidoosten van de voormalige DDR. En dat is dichtbij Eibau. Herrnhut is de thuisbasis van de ook in Nederland (Zeist) bekende geloofsgemeenschap van Hernhutters. Deze gemeenschap heeft veel gedaan aan Zending, vooral in Suriname.

In een heel ruim gebied om Herrnhut hangen in de Adventstijd zulke sterren in de kerken en bovenin de kerktorens. Ook in Nuenen hangt al jarenlang dan zo’n ster in de kerk, en aan de gevel van de (van Gogh-) pastorie.
Die ster hier in Andijk geeft niet alleen Christa een stuk “Heimat”, maar geeft aan dat er ook nu nog veel mensen op aarde leven, die het wat betreft vrijheid, maar ook materieel duidelijk veel minder hebben dan wij in Andijk. En dat onderling vertrouwen dan verrijking betekent. Net zoals toen in Eibau.

En natuurlijk was en is de ster het symbool van het Licht, dat op aarde verschenen is.