donderdag 13 juni 2024
spot_img

De Turnende Tweeling Isolde en Elvira

Of is het Elvira en Isolde? De tweeling is maar moeilijk uit elkaar te houden, dus die vergissing wordt wel vaker gemaakt. “Soms trekken we ook nog dezelfde kleding aan, dan vinden mensen het helemaal moeilijk,“ lachen de meisjes. “Maar er zijn wel verschillen hoor!”

Isolde en Elvira zijn negen jaar en een gespiegelde een-eïge tweeling. Veel dingen doen ze het zelfde of tegelijkertijd. “Praten bijvoorbeeld, vaak zeggen we tegelijkertijd hetzelfde,” klinkt in koor. De jonge gymnasten vertellen graag over hun favoriete sport: turnen.

Boxtraining
“In de tweelingbox waar ze als baby’s in zaten, hing overdwars een stok. Daar werd het rekstok zwaaien al getraind. Regelmatig hingen de meisjes aan die stok en trokken de beentjes op,” zo vertelt moeder Everycke Niejenhuis. “Het waren twee jonge meisjes met een tomeloze energie en zo kwam het dat ze op gymles gingen vanaf hun vierde jaar. Vooral om wat energie kwijt te kunnen!” Al snel bleek dat beide meisjes talent bezaten en Turnvereniging VVW Andijk vroeg de meisjes bij de selectiegroep. Slecht vijf en een half jaar oud waren Elvira en Isolde toen.

Trainen voor wedstrijden
Bij VVW wordt er 4 uur per week getraind onder leiding van juf Kriszta. Juf Kriszta heeft aangegeven na dit seizoen te stoppen bij de vereniging. Dat heeft Isolde en Elvira doen besluiten over te stappen naar juf Esther van de turnvereniging Dindua in Enkhuizen. Inmiddels trainen ze daar al twee uur per week mee. Momenteel wordt er dus 6 uur per week geturnd!

Favorieten
Turnen bestaat uit vier verschillende toestellen: balk, vloer, ongelijke brug en sprong. “Sprong is mijn favoriete onderdeel,” vertelt Isolde. “Soms word ik eerste en anders tweede.” Elvira vindt sprong een erg leuk onderdeel, maar op ongelijke brug scoort ze ook erg goed. “Het is leuk als je ergens heel goed in bent, dus ik vind sprong en ongelijke brug allebei mijn favoriet,” vult Elvira aan. Het is dan ook niet zo gek dat beide meisjes met ingang van het volgende seizoen deel gaan nemen aan de springploeg. “Dan gaan we 4 uur gewoon trainen met de selectie en daarnaast nog een uur met de springploeg,” klinkt in koor.

Medailles en prijzen
Met hun blonde haren in prachtige vlechten, in glimmende turnpakjes is het verschil tussen beide talenten bijna niet te zien. Gelukkig heeft Isolde haar bril af tijdens het turnen en houdt Elvira hem liever op. “Dan is het verschil voor ons als ouders zelfs vanaf de tribune gelukkig te zien,” grapt hun moeder. Waren het eerst alleen nog onderlinge wedstijden binnen de vereniging, inmiddels wordt er deelgenomen aan Regio Wedstrijden en de Joker Cup, aan toestel kampioenschappen en zijn er zelfs finale wedstrijden in Beverwijk geturnd. Op het podium verschijnen regelmatig beide jonge talenten om een medaille in ontvangst te nemen. “Het maakt niet uit wie er eerste is en wie de tweede prijs heeft. We zijn trots op elkaar en op hoe we het zelf hebben gedaan. Als we een medaille winnen zijn we vooral heel blij.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen