maandag 15 juli 2024
spot_img

De uitvindingen van opa Knukkel

Gerrit Jan Knukkel (76) werd geboren in Hoogkarspel en kwam in 2015 na vele omzwervingen weer in deze regio wonen. “Overal waar ik gewoond heb, heb ik het goed gehad, maar ergens verlang je toch terug naar West-Friesland.”

“Hier in Andijk heb ik een heerlijke stek om te wonen. Een fijn huisje in een leuke rustige straat, prettige buren en een schuurtje om in te knutselen. Dat is iets waar ik vooral heel blij mee ben.”

Timmeren kun je leren
Zoals dat vroeger ging, ging Gerrit Jan naar een vakschool. “Om een vak te leren, want er moest geld verdiend worden, om brood op de plank te krijgen!” Zo belandde hij op een LTS waar hij leerde timmeren. “Niet omdat ik dat wilde, er werd helemaal niet gevraagd wat ik wilde. Mijn hart zat er ook niet bij. Maar, als ik iets doe, dan wil ik het wel goed doen. Zodoende heb ik het ambacht wel ‘onder de knie’ gekregen.”

Overal kun je wonen
Het voordeel van timmeren is dat het overal kan. Overal wordt gebouwd en verbouwd. “Zo heb ik in veel plaatsen gewoond en gewerkt. Van IJmuiden tot Kampen, van de provincie Zeeland en weer terug naar hier. In die tijd gold dat je met een baan in de bouw ook sociaal gebonden was en dus recht had op een woning. Van een mooie rijtjeshuis tot aan een zeer oude boerderij, ik heb veel gezien en verbouwd!”

Werken met jeugd
“Ook in mijn baan bij een Buurt en Clubhuis in IJmuiden bracht de handigheid van het timmervak mij mogelijkheden. Zo heb ik timmerlessen gegeven, maar deden we ook verbouwingen aan het pand zelf. Door de jeugd te betrekken bij hun ‘plek om te chillen’ zijn ze er zuiniger op. Later deed ik recreatiewerk op een camping. Eigenlijk gold daar hetzelfde, het is fijn als je het zelf kan doen!”

HALT!
Werken met jeugdigen is wel een ‘rode draad’ tussen het timmeren door. Gerrit Jan is bijvoorbeeld ook betrokken geweest bij de oprichting van bureau Halt. “Ik blijf nergens te lang hangen. Iets wat je doet, moet je met plezier doen en na een tijdje begint het te kriebelen en dan moet ik weer verder.”

Een kermisattractie van hout

Bouwen voor de (klein)kinderen
De grootse bouwprojecten heeft Gerrit Jan nu achter zich gelaten. Hij bouwt nu kermisattracties van hout, bouwwerken die in zijn schuur passen. “Ik kijk goed rond en hoef geen foto’s te maken van wat ik zie. Het bouwplan zit grotendeels in mijn hoofd. Verder is het een kwestie van proberen.” Een draaiorgel met lichtjes en muziek, door een ingebouwde cd speler. Een zweefmolen en inmiddels ook een reuzenrad en vele andere attracties zijn klaar. In de schuur ligt het volgende bouwwerk alweer op hem te wachten. “Dit gaat ronddraaien, maar moet best snel gaan. Daarom heb ik een oude citruspers als onderstel. Dat bepaalt dan ook weer de rest van de maten. Ik bouw niet twee keer hetzelfde. Alles is uniek.”

De oude magnetron
Hij koopt regelmatig nieuwe spullen zoals platen hout en triplex of verlichtingssnoertjes. “Maar hergebruik van onderdelen vind ik ook heel leuk! Zo draait het reuzenrad op de oude motor van het plateau van een magnetron. Heel rustig en mooi gelijkmatig! Dat werkt perfect. En anders zorg ik dat het werkt!” Het reuzenrad is niet voor één van de kleinkinderen gemaakt, maar voor een ander bijzonder kindje. Zodra het kan, gaat Gerrit Jan hem bezorgen.

Bellen in de sloot
Het maken van kermisattracties is nu even een tijdje wat Gerrit Jan bezig houdt. “Ik kan me heel goed vermaken met een boek in de tuin, genietend van het zonnetje. Graag help ik buren een handje als dat nodig is. Daarnaast schrijf ik gedichten die ik bundel en verkoop. Inmiddels zijn er al 6 bundels van mijn hand verschenen. Maar ook verzin ik kleine gekkigheidjes. Zo heb ik een bellenblaasmachine in elkaar gezet met o.a. de ventilator van diezelfde oude magnetron. Als ik de machine aanzet, achterin mijn tuin, blaas ik de hele straat vol met zeepbellen. Niemand kijkt er hier meer gek vanop. Ze weten wel dat ik er achter zit!”

Kerstwensen
Gerrit Jan is een veelzijdige doener. Naast het werken met jeugd, met hout, het bedenken van allerlei gekke uitvindingen en het maken van gedichten maakt hij ook elkaar tijd voor een speciaal kerstgedicht. “Al dertig jaar op rij stuur ik alle dierbaren een zelfgeschreven gedicht. Ook het Koningshuis heb ik geschreven.” De reactie van Zijne majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin laat hij zien en lacht: “Het is toch fijn om andere mensen blij te maken met iets wat je zelf graag doet!”

Weer een jaar verder
Geinjecteerd of niet
Zijn dan de verwaxhtingen
Misschien teleurgesteld
Voor zowel jong als oud
Toch moeten we verder
Maar nu terugkijken
Juist in deze tijd
Is echter die glimlach
Met stralende ogen
Van juist hen naast je
Het belangrijkste
Ondanks de teleurgesteld
verwachtingen

Daarom wens ik u dan ook
die glimlach in 2022.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen