dinsdag 23 juli 2024
spot_img

De vrouw achter het notariskantoor Mantel&Overtoom, Rinske Mantel

Rinske Mantel-Kooistra zit inmiddels al ruim twintig jaar in het vak en is sinds tien jaar zelf notaris. “Ik ben echt een notaris in hart en nieren gewórden.” De ambitieuze moeder van vier kinderen vertelt dat ze in eerste instantie niet bedacht had om haar vader achterna te gaan. “Ik ben vanaf mijn vijftiende turntrainster geweest op alle niveaus maar ik gaf vaak pas aan het einde van de middag les, waardoor ik overdag nog wel een studie kon doen vond ik. Tijdens de studie is de liefde voor het vak gaan groeien, alsof het altijd zo bedoeld was.”

Ambitieus en sportief
Jaren heeft Rinske haar ambitie kwijt gekund in de turnwereld. Op een studenten turnweekend kwam ze daar Jan tegen, met wie ze inmiddels tweeëntwintig jaar samen is. “Jan is de voorloper van Epke Zonderland, hij kon echt heel goed turnen”, aldus Rinske.
Jan kwam uit Grootebroek en Rinske woonde in Utrecht, al vrij snel was ze vaak in West-Friesland te vinden en werkte ze parttime op het kantoor dat zij later heeft overgenomen. Inmiddels zijn Jan en Rinske vier kinderen rijker. Dieuwke, zeventien jaar oud en Ymke van vijftien jaar turnen ook op hoog niveau. “En dan hebben we dochter Kirsten van dertien jaar, zij is de fanatiekste keepster van Sporting Andijk”, lacht Rinske. Zoon Tjeerd van elf jaar voetbalt ook, een sportief gezin!

Ontspanning
Rinske runt samen met Aad Overtoom het kantoor Mantel&Overtoom, dat inmiddels vijfendertig medewerkers telt. “Jan heeft een bedrijf in tulpen en om tijd voor elkaar vrij te maken is soms een hele uitdaging, vaak plannen we aan het begin van het jaar onze vrije dagen en dan gaan we ook echt iets leuks met zijn tweeën doen”, aldus de ambitieuze notaris. Rinske vertelt dat ze twee keer per week hardloopt. “Dit doe ik puur ter ontspanning, ik doe niet mee aan wedstrijden al hebben we onlangs wel met het personeel meegedaan aan de Unicefloop, dat was hartstikke leuk!”

De notaris vertelt dat ze erg kan genieten van tijd doorbrengen met het gezin, al ze echt met z’n allen weg zijn. Wintersport trekt haar ook, al zegt ze lachend dat ze al twee jaar niet meer geweest is. “En ik vind de Atlantische kust in Frankrijk prachtig, met van die hoge golven.”

Regelen en organiseren
Verder vertelt Rinske dat regelen en organiseren een van haar grootste bezigheden is, ook naast haar werk. “Ik heb altijd ideeën en werk deze graag uit. Met de gemeenschapsveilingen bieden we bijvoorbeeld jaarlijks het koopje ‘Om een borrel bij de notaris’ aan, er komt dan ongeveer veertig man bij ons thuis, zij worden door mijn man en andere ondernemers van het kookgilde voorzien van een drankje en culinaire hapjes, dat is hartstikke leuk!” Voor de turn club van haar twee oudste dochters heeft ze onlangs een trainingsstage georganiseerd in Engeland en met twee ondernemingen en een gezin van vier kinderen valt er altijd wel wat te regelen.

Het reilen en zeilen op kantoor
Haar werk is toch wel een heel groot deel van haar leven. “Ik ben telkens bezig met vernieuwing en ik vind het belangrijk om zaken goed te regelen voor mensen, om zorgen weg te nemen. Mijn streven is om een modern notariskantoor te zijn, om dichtbij de mensen te staan en waar men ook terecht kan buiten te de gebruikelijke kantoortijden, we zijn zelfs op zaterdag geopend.” Rinske schrijft wekelijks stukjes in de krant onder de kop ‘Om een koppie bij de notaris’, met sinds kort een grappige cartoon ‘Suus en Siemen’. “Ik vind het belangrijk dat de drempel laag is en dat iedereen zich bij ons op zijn gemak voelt, ik geniet echt van de contacten met de mensen.”

Rinske vertelt dat ze het begeleiden van stagiaires en medewerkers erg leuk vindt om te doen. “Ik merk dat ik geniet als mensen zichzelf realiseren dat ze meer kunnen dan ze dachten, dat ze zichzelf overwinnen en trots op zichzelf zijn.” Met enige trots vertelt Rinske dat hen kantoor ook al meerdere jaren notaris is voor de provincie Noord-Holland. “Daar gelden strenge regels voor en het is natuurlijk fantastisch dat wij de uitverkorenen zijn!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen