dinsdag 10 december 2024
spot_img

De Vuurtoren van Oosterdijk; een iconisch punt voor Andijkers

Het zal je maar gebeuren: midden in Coronatijd thuiswerken, en dan uit je woning in Grootebroek gejakkerd worden, omdat de voegen bij alle woningen in de omliggende straten vervangen moeten worden. En vervolgens al fietsend langs vuurtoren ‘De Ven’ aan de Oosterdijk een bordje ‘te koop’ zien staan, en je verbazen over de plek. Rust. Ruimte. En wind.

Koop
Het bracht Ted en Sandra in beweging, hoewel de koop echt nog wel wat voeten in de aarde had. Niet vanwege de 200 geïnteresseerden of potentiële kopers, maar meer door de staat van het huis. Eigenlijk alles moest aangepakt worden, van de vloer tot het dak. Ze vroegen zich sterk af waar ze aan begonnen?! Het was wikken en wegen, maar de aannemer ging uiteindelijk in september 2020 aan de slag. In december dat jaar trokken Ted en Sandra in het huis en werden ze de buren van de vuurtoren.

Werkende lamp
Wie ook langs de vuurtoren gaat, veel mensen zullen denken dat het huis bij de vuurtoren hoort. Jarenlang was dit ook zo, het huis fungeerde als dienstwoning, maar dit is allang verleden tijd.

Het huis is particulier bezit.
De vuurtoren is in het bezit van Rijkswaterstaat. Zij zorgt voor het onderhoud en een brandende lamp. Door werkzaamheden is de lamp wel eens een periode uit geweest, maar schippers op het IJsselmeer lieten weten dat ze dit baken in de duisternis behoorlijk misten.

Foto Koos Dol

In totaal staan er drie vuurtorens op de route van Marken naar Enkhuizen, voorheen genaamd ‘de Suydersee Vuur Bakens’ en is De Ven uit 1699 één van de oudste. De toren is 15 meter hoog en de lichthoogte is 17 meter.

Beter een goede buur
Sandra en Ted zijn dan wel de buren van de vuurtoren, maar ze hebben geen directe bemoeienis met het reilen en zeilen ervan. Ze hebben ook geen sleutel van het hek dat rondom staat. Eén keer zijn ze op uitnodiging van de aannemer die de vuurtoren aan het renoveren was, binnen geweest. Met bouwhelm en gepaste veiligheidsmaatregelen mochten ze de steile trappen naar boven beklimmen. Indrukwekkend om het pand van binnen te zien, maar tegelijk beleefden ze de klim als een hele opgave. Heel wat anders dan bij de buren even de plantjes water geven tijdens de vakantie!

Omdat de vuurtoren geen bewoner heeft, is een informatiebord over het gebouw voor veel mensen een handige tool. Sandra is al ruim 3 jaar bezig met Rijkswaterstaat om een informatiebord op te laten hangen aan het hek, mede omdat zoiets bij de andere twee vuurtorens wel aanwezig is. Sandra heeft nu zelf maar een A4-tje opgehangen.

Het wonen
En dan woon je er. Mensen noemden het een eiland. Ver van de bewoonde wereld. Geïsoleerd. Maar het tegenovergestelde is waar: Sandra en Ted maken deel uit van een buurtgenootschap dat betrokken is met elkaar. De supermarkt is 5 minuten rijden verderop.
Fietsers en wandelaars zijn altijd in voor een praatje en dat geldt ook voor hondenbezitters. Sinds ze aan de Oosterdijk wonen hebben ze zelf ook twee honden, want daar is aan alle kanten ruimte voor. Ted werkt nog grotendeels thuis en de omgeving is uiteraard een prachtige ‘uitlaatplek’.


En dan altijd weer mogen terugkomen op die prachtige stek, waar ze ook al een keer een ingelijste tekening van de vuurtoren vonden. Onbekenden hadden hun creatie achtergelaten, want het is voor veel mensen een iconische plek. En zo ook voor Ted en Sandra. Hun huis hebben ze gedoopt met de woorden “Skôftig Stekkie”. En zo is het.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen