maandag 20 mei 2024
spot_img

De VW T1 van Lakenman kan de weg op

Het heeft allemaal even geduurd, maar dat was van te voren bekend. Nu is de VW T1 van de familie Annie en Hans Lakenman uit Lutjebroek klaar om de weg op te gaan. “Helemaal tip top in orde en het is echt een plaatje geworden,” stralen zij trots.

Het busje werd in de zomer van 2013 verscheept van Brazilië naar Vlissingen. In december van dat jaar kwam de T1 naar Hans in Lutjebroek. “Deze bus is voor mij een stukje nostalgie. Mijn vader Klaas Lakenman had een taxibedrijf en zijn eerste busje was een VW Samba en daar is het allemaal mee begonnen. Het is geweldig dat ik deze VW T1 nu in mijn bezit heb.”

Roestbak
De oude foto’s laten de staat van het busje van destijds zien. De mooie lijn van onder andere de ramen aan de achterkant, die de rondingen volgen zijn daarop zichtbaar. Verder is er vooral roest te zien. “Er moest heel veel gebeuren. De restauratie was tijdrovend en heel ingrijpend. Het heeft me dan ook drie jaar en 7 maanden gekost om hem in de huidige staat te krijgen,” lacht Hans. “Maar nu mag hij er zijn ook, wat een plaatje!”

Externe hulp
Hans klust zelf veel en vaak aan auto’s, maar bij deze klus moest hij verstandig zijn en ook wat uitbesteden. “De bus moest volledig gestript en gerestaureerd. Dat betekende onder andere nieuwe vloeren, nieuwe deuren, de motor reviseren en nieuwe bedrading. Verder moesten er vele kleine onderdelen vervangen. Gelukkig heb ik hulp gehad, want anders was het nooit af gekomen ben ik bang.” Het strak maken, spuitwerk, de bedrading vernieuwen en de nieuwe bekleding zijn uitbesteed.

RDW keuring
De eerste keuring bij de RDW liep niet helemaal volgens plan en er moest een herkeuring komen. Het probleem zat in de cijfers van het chassis. “Eén cijfertje was door het laswerk slecht leesbaar geworden, dat was het hele probleem. Maar wel een flink probleem! De volledige herkeuring nam uren in beslag en bracht aardig wat spanning mee. Als de VW T1 niet goedgekeurd zou worden was al het werk voor niets geweest. Dat zou een grote teleurstelling zijn.” Zes uur lang moesten Hans en Annie zich vermaken in Zwolle voordat zij bericht kregen dat zij zich konden melden bij de technische recherche. Daar kwam het verlossende woord, de bus is goedgekeurd en mag de weg op!

Leerproces
“Van deze herkeuring hebben we wel veel geleerd. Een goede tip voor iedereen die aan zo’n project wil gaan starten: laat de auto eerst keuren op het chassisnummer en de aankooppapieren voordat je aan de restauratie begint. Dat kan een hoop ellende schelen. Bij ons liep het gelukkig goed af, maar wat is de teleurstelling groot als je na zo’n project merkt dat alles voor niets is geweest. Dat willen we iedereen graag besparen!”

Bijzondere eerste rit
De bus was precies op tijd klaar en goedgekeurd om dienst te doen als bruidsauto voor een wel heel bijzonder echtpaar. Zoon Niels had de primeur en haalde op 18 augustus 2017 zijn bruid Suzanne op in deze schitterende en speciale VW T1 van zijn vader Hans. “Dubbel feest, een schitterende combi en een stralende huwelijksdag en dat was Hans aan te zien. Hij straalde van oor tot oor.”

Te huur en te koop
Wie ook graag een bijzondere auto zou bezitten of zou willen huren kan bij de familie Lakenman terecht voor informatie. “We rijden graag met de diverse Limousines die we hebben staan, voor bruiloften, jubilea en natuurlijk straks weer bij de eindgala’s van de diverse eindexamenkandidaten. Maar we hebben ook een Cadillac limousine te koop, dus wie op zoek is?”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen