maandag 22 juli 2024
spot_img

De wereld kleurt Oranje vanaf 25 november 2020

De Soroptimisten uit West Friesland vragen uw aandacht voor deze campagne, die van 25 november tot en met 10 december wordt gehouden in heel West-Friesland. ‘Orange the World’ is de internationale campagne van de Verenigde Naties ‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes’.

“Oranje” staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Vanuit de hele wereld klinkt het geluid over de toename van huiselijk geweld tijdens de Coronacrisis. Des te meer reden voor de campagne: om het taboe te doorbreken en de vrouwen die er mee te maken hebben een hart onder de riem te steken.

Wees geen toeschouwer
Helaas komt huiselijke geweld ook voor in ons eigen West- Friesland . ‘Veilig thuis’ en de politie laten een groeiend aantal meldingen zien. Er heerst een groot taboe op dit onderwerp, waarbij schaamte zeker een rol speelt. Intimidatie of geweld door een partner, een familielid, een bekende of door wie dan ook is onacceptabel, altijd. Meld, om jezelf of anderen te helpen! Bel 0800-2000 en in noodgevallen, bel altijd 112!

Soroptimisten in West-Friesland
De Soroptimistenclub is een serviceclub van vakvrouwen, die zich inzetten voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes veraf en dichtbij. De club maakt deel uit van een wereldorganisatie die zitting heeft in de Verenigde Naties en daar pleitbezorger is voor de positie van vrouwen en meisjes. Ze richten zich op: Bewustwording – Belangenbehartiging – Beweging. Samen met Erica van der Meulen is Maja de Haan voorzitter van Soroptimistenclub Hoorn e.o.

Fundraisingsactie
Er is een fundraisingsactie opgestart om een personenbus aan te schaffen. Deze is bedoeld voor het veilig vervoer van de vrouwen en kinderen die worden opgevangen in het Oranje Huis, het opvanghuis van de Blijfgroep Alkmaar. Dat is de plek waar ook vrouwen uit West-Friesland die slachtoffer van huiselijk geweld zijn, opgevangen worden. Stort uw bijdrage op rekeningnr. NL 69 RABO 0325 834423 van Soroptimistclub Hoorn e.o. onder vermelding van ‘Bijdrage bus’.

Elk huisje is uniek en ze zijn nog het hele jaar te bestellen.

Schaf een oranje huisje aan
Dit jaar heeft Maja de Haan oranje huisjes van glas in lood ontworpen die verkocht worden voor 25 euro per stuk. “De opbrengst komt ten goede aan de bus waar mee vrouwen veilig naar de Blijfgroep gebracht kunnen worden. Ook zijn er keramiek huisjes in verschillende maten gemaakt om te laten zien dat u de actie steunt. Deze kosten 3 en 5 euro, afhankelijk van de grootte.” Wethouder Andrea van Langen las op de Facebookpagina ‘Je bent een Andijker als…’ over de actie en maakte een afspraak om haar huisje persoonlijk op te komen halen. “Bewustwording van het probleem van huiselijk geweld, ook in onze regio, is belangrijk. Samen kunnen we zorgen dat het onderwerp op de agenda blijft en dat we deel worden van de oplossing.” Wilt u ook een huisje bestellen? Stuur een e-mail aan Maja via maja.de.haan@gmail.com.

Ook meedoen? Graag!
Iedereen kan meehelpen aan bewustwording van dit probleem. Daarom vragen we u om tijdens de campagneperiode van 25 november t/m 10 december een (oranje) kaars voor je raam of plaats een ledlampje in een oranje glas-in-lood-huisje. Op je Facebookpagina of andere social media kun je een foto plaatsen met #Orangetheworld.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen