donderdag 24 april 2025
spot_img

Dertig jaar Veiligheid voorop!

Dit jaar is Martien de Graaf 30 jaar vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland. In 1987 werd hij gevraagd om te helpen bij het fietsverkeersexamen van de basisscholen. Hij hielp bij het keuren van de fietsen en vlak daarna werd hij gevraagd als penningmeester het bestuur te komen versterken. “Dat is inmiddels alweer 30 jaar geleden. Nog altijd doe ik het met evenveel plezier,” aldus Martien.

Bestuursfunctie
Vanuit zijn dagelijkse werk had Martien wel ervaring met getallen, dus het penningmeesterschap lag hem wel. “Momenteel ben ik naast penningmeester ook waarnemend voorzitter én secretaris. Het bestuur bestaat dus nog maar uit één persoon. Hiervoor heb ik met heel prettige mensen samen een bestuur gevormd, maar om diverse redenen zijn zij helaas gestopt en nieuwe vrijwilligers hebben zich nog niet gemeld,” zo vertelt Martien. “Het zou heel fijn zijn als er nieuwe actieve mensen zich zouden melden, voor zowel de bestuursfuncties als ook voor de overige activiteiten. Veilig verkeer doe je tenslotte samen!”

Veiligheid als doel
Beplanting die over het trottoir groeit? Een verkeersbord dat schuil gaat achter een grote tak? Geparkeerde auto’s en bouwmaterialen op de stoep? Martien en zijn vrouw maken met regelmaat een ronde door Andijk en attenderen mensen erop.
“Het is allemaal in het belang van de veiligheid van een ieder die daar langs komt. Niemand wil toch dat door zijn schuld een ongeluk gebeurt? Meestal zijn de reacties dan ook prima.” In totaal zijn er al 27 projecten geweest in de afgelopen 30 jaar om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Fiets voldoet aan alle eisen
Naast de bestuursfunctie is Martien tot op heden actief rondom het fietsexamen. “Het is leuk om te doen. Vooral is het belangrijk dat kinderen op een veilige fiets deel nemen aan het verkeer. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan iedereen overkomen. Op een veilige fiets, met goede verlichting en deugdelijke remmen is die kans veel kleiner! Vandaar de fietskeuring. “De eisen van de goedgekeurde fiets krijgen de leerlingen op tijd. Natuurlijk moet de verlichting werken. Maar ook een goedwerkend fietsslot is een eis. Wist u dat je voor een fiets zonder de mogelijkheid hem deugdelijk af te sluiten een boete van 35 euro kunt krijgen?” zo vertelt Martien verder.

Hij doet het, of toch niet.
Meedoen aan het verkeer moet dus op een fiets met verlichting. “Eén leerling van de Bangertschool bood een fiets ter keuring aan waarbij de verlichting niet werkte, dus kreeg hij geen Oké-sticker. De leerling was het er niet mee eens, want net deed hij het (uiteraard) nog. Dus stapte ik zelf op de fiets en warempel, het lampje brandde toch. Sticker erop, kind blij en ik ook.”

Hulp welkom
Het verkeersexamen is in april 2018. De theorie op 5 april en de praktijk op 11 april 2018. Daarbij zijn minstens 10 ouders nodig langs de route. “Zo ben ik er zelf ook ingerold, dus ik hoop dat er dit jaar een aantal mensen zijn die zich ook graag de rest van het jaar sterk maken voor veilig verkeer in Andijk .”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen