dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Dicky Snijders vaak achter de naaimachine

Als jong meisje -van ongeveer een jaar of 8 oud- zat ze thuis al achter de naaimachine en maakte dan poppenkleertjes. “Handen laten wapperen was het devies thuis, stilzitten was er niet bij. Mijn passie lag vooral bij de lapjes stof en daar kledingstukken van maken. Daar had ik plezier en handigheid in.”

“Toch werd ik geen coupeuse, toen ik als tiener van school kwam. In die tijd koos je als meisje voor een baan in een winkel, de zorg of op kantoor. Dus op kantoor als secretaresse was waar ik belandde. Later haalde ik diploma’s als bloemiste en deed ik een studie Frans. Mijn liefde voor naald en draad gebruikte ik voor het maken van eigen kleding, echt als hobby en ter ontspanning.”

West-Fries Genootschap
Dicky vertelt: “Toen ik werd gevraagd een cursus historische kleding maken te geven voor het West-Fries Genootschap ben ik me gaan verdiepen in alles wat er bij historische kleding komt kijken. Ruim 17 jaar heb ik mijn kennis over onderkleding en korsetten, gebruikte stoffen en het creëren van de juiste silhouetten voor het dameskostuum van het West-Fries Genootschap onder mijn hoede gehad. Helaas is daar nu een eind aangekomen. Hoewel de naaisters mij nog steeds vragen om de patronen te tekenen.” Dicky vertelt verder: “Als je je verdiept in historische kleding zal je je realiseren, dat juist de níet zichtbare details zoals onderkleding en het gebruik van de juiste naaitechnieken en gekozen materialen het kostuum realistisch maken. Dan krijgt het de juiste lijnen en doe je recht aan de historie.”

Coupeuseopleiding
Pas op mijn 34e besloot ik om verder te ontwikkelen in mijn liefde voor het maken van kleding. De totale opleiding duurt maar liefst 7 jaar. Naast allerlei technieken, leer je daar ook patroontekenen, kleding afpassen en vermaken. Daarnaast leer je heel veel over de geschiedenis van kleding en kenmerken van materialen. Die kennis, met mijn jarenlange ervaring, maakt dat geen klus me te gek is. “Het is jammer te merken dat er voor handwerktechnieken steeds minder tijd en belangstelling is binnen het onderwijs. Het zou een verrijking kunnen zijn voor velen. Als baan en ter ontspanning.”

Tijdrovende klussen
Wat veel mensen zich niet meer realiseren is hoeveel werk het is om een mooi zittend kledingstuk te maken. “We zijn een beetje vergeten, dat dit vakmanschap is. Ouderwets handwerk, ook al hebben we een naaimachine tot ons beschikking. Het loshalen van een rits, daar kun je soms uren mee bezig zijn. Maar voor een mooi kledingstuk, is dat het waard!”

Dirk de Wit
In de regio kent (bijna) iedereen de kledingzaak van Dirk de Wit. “Daar werk ik nu al een aantal jaren als coupeuse. De meest bijzondere klusjes worden hier afgewisseld met kleine, relatief simpele klusjes. Zo vermaak je de ene dag een jurk van delicate stof en even later werk je aan een mini-kostuum voor een bruidsjonkertje, afgewisseld met het opnieuw aanzetten van een enkele knoop aan een mantel. Juist deze afwisseling houdt het leuk. Het is fijn als mensen mooi zittende kleding dragen. Iedereen kan er mooi uitzien, als de kleding goed zit!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen