woensdag 26 juni 2024
spot_img

Dik Bakker 40 jaar actief als fysiotherapeut en nog niet van plan om te stoppen!

Terug in de tijd
Het begon allemaal 40 jaar geleden, Dik behaalde zijn diploma voor Fysiotherapeut in Amsterdam en heeft daarna twee jaar in loondienst gewerkt bij Fysio-WFO. Daarna kwam de vraag of hij zich wilde inkopen en daar zei Dik geen nee tegen. Hij begon met de praktijk in het oude badhuis op de Kleingouw maar sinds 1998 zit hij al in ‘De Blokkendoos’ aan de Keizerskroon. Inmiddels is de fysiotherapeut een begrip in Andijk en Wervershoof, waar de andere vestiging is.

Samen met Annette Bleeker runt Dik al jaren de praktijk, zowel in Wervershoof als in Andijk. “Twee dagen werk ik in Andijk en de overige dagen in Wervershoof”, aldus Dik. Inmiddels hebben zij een team van tien medewerkers, waarvan er drie dit jaar hun 12,5 jarig dienstjubileum bereiken of hebben bereikt, een goed teken!

Wekker actie
Waar Dik moeite mee heeft, is dat de tarieven al dertien jaar hetzelfde zijn, wat inhoudt dat zij bij een behandeling van dertig minuten maar zeventien minuten betaald krijgen. De fysiotherapeut geeft aan dat ze met hun rug tegen de muur staan, zorgverzekeraars weigeren meer budget beschikbaar te stellen en wettelijk gezien kunnen de fysiotherapeuten daar niks mee doen. “Landelijk hebben we daarom een actie bedacht om patiënten bewust te maken wat er met onze tarieven aan de hand is en hoe we als fysiotherapeut onder druk staan.” Tot nu toe waren de acties vooral gericht op de zorgverzekeraars maar Dik vertelt dat het ook van belang is om patiënten hierin te betrekken, zodat zij een verzekering afsluiten bij zorgverzekeraars die wel zorgvriendelijk zijn. Samen met drie andere provincies wordt er een tweedaagse estafette gehouden waarbij patiënten behandeld worden voor ongeveer 17 minuten, daarna gaat de wekker af en gaan zij het gesprek aan met de patiënt. “Al zouden er een aantal zijn die hierdoor contact opnemen met de zorgverzekeraar of van verzekeraar wisselen, is dit al een mooie stap, vanwege het tarief dat al zolang niet is gestegen zijn wij dus eigenlijk bijna de helft van de behandeling vrijwilligerswerk aan het doen.”

Kwaliteit en toekomst
Dik benadrukt dat de cliënt voorop staat en zij daardoor uiteraard de behandeling geven die de cliënt nodig heeft, ondanks het feit dat de praktijk hiervoor een groot deel niet vergoed krijgt. “We zijn van alle markten thuis, we werken nu ook samen met Karina Schenk, een diëtiste uit Andijk. We geven dus ook leefstijlbehandelingen. Daarnaast kunnen cliënten een afspraak bij ons maken zonder verwijzing, het is dus heel laagdrempelig.” De, door de wol geverfde, fysiotherapeut ziet het wel zitten om nog aan het werk te gaan tot zijn pensioen; “Mijn gezondheid is goed en ik doe het met plezier!”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen