Dijkkabouters Dieuwke en Dirk zijn nu zelf het nieuws uit het dorp. Tekst en foto OdB

In de haven van Andijk ligt een boot. Daarop is ‘De Reus’ vaak te vinden, zij verblijft er graag. Het is dan ook een prachtige plek. Op de dijk en aan het water en hoewel het er heel rustig is, valt er toch altijd wat te beleven.
Op de dijk staat ook het huisje van de Dijkkabouters Dirk en Dieuwke. Zij vinden het er heerlijk wonen. Soms gaan de kabouters op stap en die belevenissen kunt u meebeleven via de Facebookpagina Het leven van de Dijkkabouters.

Op bezoek
De redactie van de Andijker volgt de verhalen van de twee kabouters al enige tijd. Hoogste tijd om ze eens uit te nodigen om een bezoekje aan ons kantoor te brengen! Wat was het gezellig en wat hadden ze veel nieuwtjes te delen. Daarom staat de Dijkkabouters nu eens zelf in het nieuws!

Wat een nieuws
Dirk en Dieuwke kwamen samen met de reus op bezoek. Er werd heel wat afgekletst. Dirk en Dieuwke namen ook even een kijkje achter de schermen waar Karin bezig was met de opmaak van de krant van die week. “De wereld is groot, maar wij wonen wel op het mooiste stukje van de wereld denk ik,” verzuchte de kabouters. “Toch zou ik het leuk vinden ook eens in de krant te staan!” En zie hier!

De Reus
Plien woont in Westwoud, maar heeft samen met haar man een schip liggen in de haven van Andijk. “We zijn daar zo vaak mogelijk, het is er heerlijk.” Plien is ‘de reus’ waarover Dirk en Dieuwke wel eens vertellen. “Ongeveer 6 jaar geleden kochten we dit schip. We genieten graag samen op deze plek, maar door het werk van mijn man ben ik ook regelmatig alleen op de boot te vinden. Daar bedacht ik de kabouters. Dus pakte ik de breipennen en ben begonnen met een patroon uit mijn hoofd. Met zelf gesponnen schapenwol kregen Dirk en Dieuwke al snel vorm.”

Wat doen kabouters?
“De Dijkkabouters wonen het hele jaar door op de dijk vlakbij onze boot. Ze doen hele gewone dingen. Dirk rijdt een stukje met zijn tractor. Dieuwke spint wol. Samen gaan ze hout sprokkelen voor de kachel of een stukje fietsen. Hun verhalen zet ik voor ze op Facebook. Veel mensen worden er blij van om deze verhalen mee te beleven en daar doe ik het voor, een glimlach bij jong en oud!”

Vrienden ontmoeten
Regelmatig lopen er andere ‘reuzen’ op de dijk om een bezoekje te brengen aan de Dijkkabouters. Ook krijgen Dieuwke en Dirk af en toe bezoek van vrienden van hun eigen formaat. Daarmee beleven ze hele avonturen. Plien vertelt: “Zo trof ik Dieuwke ooit aan met een briefje in haar handen waarop stond geschreven dat Dirk wat meer van de wereld wilde zien en dat hij vertrokken was en later terug kwam. De kabouters David en Roderick bleken hier iets mee te maken te hebben. U leest er alles over op hun eigen pagina.”