zaterdag 15 juni 2024
spot_img

Doeken en beelden expositie aan de Dijkweg

Aanstaande zaterdag 1 juni worden er in het voormalig kerkgebouw aan de Dijkweg 168 enkele olieverfschilderijen en diverse beelden tentoongesteld. De maker ervan is Guus Köster, die een selectie van zijn oeuvre over een periode van ruim 50 jaar laat zien.

Het pand zou te klein zijn als al het materiaal tentoongesteld zou worden, want nog dagelijks is Guus Köster aan het schilderen of tekenen. Het is hem als het ware met de paplepel ingegoten door zijn vader, die hij vele schilderijen zag maken. Deze hadden dan vaak een schip als thema, geïnspireerd door de haven in Enkhuizen.

Jong geleerd, oud gedaan
Guus komt uit een gezin met drie kinderen, waarvan hij de middelste was. Hij heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de rust die zijn vader uitstraalde, als deze bezig was met een schilderij. Het maakte dat hij op zijn 13e ook het penseel ter hand nam en een paar schoenen op een doek schilderde. Dit schilderij kreeg de naam “De oude schoenen van mijn broer.”
Wat volgde is de wens om nog meer te schilderen, omdat de mensen om hem heen enthousiast waren. Ook Guus zelf was zodanig gemotiveerd, dat hij besloot een kunstopleiding te gaan volgen.

Opleiding en werk
Na het vervullen van de dienstplicht startte Guus met een tweejarige opleiding aan de Rietveld Academie. Deze opleiding werd in de avonduren gegeven in een dependance in Amsterdam. Dit was een zware periode. Niet veel mensen hielden dit ritme vol. Guus wel. Hij plakte er zelfs nog een vervolgopleiding van drie jaar aan vast. Het betekende dat hij niet alleen zijn eigen vaardigheden verder had ontwikkeld, maar ook dat hij nu lesbevoegdheid had voor het doceren in tekenen en handvaardigheid.
In Wieringerwerf kon Guus aan de slag. Op een LHNO school leerde hij de kinderen om te gaan met diverse materialen en technieken. Hij liet ze vooral kijken en het materiaal volgen. Precies zoals hij zelf altijd met het vervaardigen van een doek of beeld deed.

Overstap
Na zo’n 20 jaar les te hebben gegeven maakte Guus de overstap naar het bedrijf van zijn broer. De school zou fuseren en veel te groot worden, en zijn broer had nog wat handjes nodig. Het was voor Guus een logisch moment om te starten in de zeilmakerij “Kostersails”, aan De Paktuinen in Enkhuizen. Ook dit heeft hij zo’n 20 jaar gedaan. Ondertussen bleef hij schilderen en maakte hij beelden van hout, speksteen en staal.
Toen Guus halverwege de 60 was, startte hij met enkele andere heren op leeftijd een club die “Sen-art” werd gedoopt. Senioren die zich met kunst/art bezig hielden. In deze hoedanigheid hebben zij met enige regelmaat gezamenlijk werk geëxposeerd.

Finale
Is het werk van Guus misschien intuïtief te noemen – hij start altijd met het aanbrengen van kleuren, om gaandeweg vanzelf ergens op uit te komen – zijn productie tentoonstellen is dat niet: concrete doeken en beelden hebben hun plekje gevonden om gezien te worden.

U bent dan ook van harte welkom aan de Dijkweg 168 (naast het pad naar de Theetuin Libel). Opening is om 14 uur, door niemand minder dan de 98-jarige moeder van Guus Köster. Gratis entree.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen