maandag 4 maart 2024
spot_img

Doktersassistente Marjo stopt na 45 jaar bij Blokkendoos

Eind januari 2023 is de laatste werkdag van Marjo Groot- Bakker als doktersassistente in de huisartsenpraktijk. Na 45 jaar heeft zij besloten te stoppen. “Het werk heeft mij al die tijd veel plezier gebracht, maar het is goed zo.”

Marjo kwam als stagiaire bij Jan Huls, apotheekhoudend huisarts, terecht. School had een opleidingsplek voor haar gevonden in Amsterdam, maar Marjo (die destijds in Wervershoof woonde) wilde liever ‘in de buurt’ blijven.

Hoe het was
Jan Huls had een solo praktijk en zijn vrouw Sini assisteerde in de apotheek. De dokter had een knecht Sjaak van der Gulik en een meisje voor het huishouden, dat was toentertijd zo. Sjaak beantwoorde de telefoon en bracht medicatie rond.

Apotheek
Dokter had de apotheek bij de praktijk. Op school kregen we maar weinig receptleer, maar ik leerde veel tijdens mijn werk. We deden alles nog met een kaartensysteem. Computers waren er al wel, dokter Huls hoopte dat hij zijn tijd uit kon dienen zonder. “Naast het werk in de praktijk op Andijk heb ik tijdelijk gewerkt op het laboratorium Dat was op advies van de dokter.” Hij zei : “Je weet pas of het bij je past als je het gedaan hebt.” Marjo had haar draai gevonden in de huisartsenpraktijk.

Een foto van vroeger in de apotheek,
samen met collega Riet van der Thiel. Foto aangeleverd

Kinderziektes
Eind jaren ’80 kwam dokter Paul Kreutzer uit Wervershoof met een computerprogramma dat speciaal voor de huisartsenpraktijk geschreven was. “Dat liep goed, echter toen de apotheekafdeling ook digitaal moest kwamen de nodige ‘kinderziektes ‘ bovendrijven. Heel veel werk.
Gelukkig werkte Riet (apothekersassistente) inmiddels ook in de praktijk en met haar werkte ik maar liefst ruim 30 jaar samen.”

Nieuwe werkgever
“In 1993 nam dokter van Erp de praktijk over en verhuisden we naar de Blokkendoos. Eind jaren’ 90 werd de apotheek afgestoten. De werkzaamheden van de doktersassistenten werden uitgebreid.” Naast de telefonische contacten en de administratieve taken gingen Marjo en collega’s zelf spreekuren draaien. Ook in het privéleven van Marjo veranderde er van alles, inmiddels was zij zwanger van haar tweede kind.

Grootste verschil
In 2014 werd de praktijk opnieuw overgenomen, dit maal door dokter de Groot. Weer een grote verandering. Artsen die in deeltijd werken, meerdere assistentes, een heel team om mee te ‘sparren’ en te overleggen. “ Vroeger werkten we één op één en tegenwoordig is het echt teamwork. Dat is wel het allergrootste verschil met hoe ik 45 jaar geleden begon.”

Zorg goed voor uzelf
De laatste jaren deed Marjo een groot deel van de ouderenzorg en dat vond ze ontzettend leuk om te doen. “Veel mensen vertellen mij meer dan ze hun arts vertellen. Er is een band ontstaan. Dat ga ik zeker wel missen, maar toch is het goed zo. Al die jaren heb ik mijn werk met plezier gedaan. Nu komt er tijd om andere dingen te ondernemen en te genieten van de kleinkinderen en mooie reizen.”

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen