Niets mooiers dan de natuur. De natuur is een aaneenschakeling van dingen die elkaar in evenwicht houden. Een systeem dat na tijden van extreme droogte ineens met stortbuien te maken krijgt. Van bloeiende grassen en geurende bloesem tot dor blad dat zorgt voor schuilplaatsen voor dieren om koude herfstdagen door te komen. Van kleine kriebelbeesten tot majestueuze vogels die samen leven of elkaar opeten!
“De natuur is ingewikkeld, maar bijzonder mooi. Er is altijd wat te zien, te horen, te proeven en vooral te beleven. Natuur; dat moet je doen!”
KNNV
Douwe Greydanus is een natuurliefhebber. Hij is een kenner van vele dieren en plantensoorten. Vooral van vogels weet hij ontzettend veel van. “ De Koninklijke Nederlandse Historische Natuur Vereniging voor Veldbiologie ofwel de KNNV is een vereniging waarbij ik aangesloten ben. Als coördinator van de Vogelwerkgroep treffen wij elkaar ongeveer 1 x per maand. Aan de hand van een agenda bespreken we de zaken die dat seizoen aan de orde komen en verdelen we taken. De laatste tijd lagen veel projecten stil en werd er vergadert via Zoom, maar dat is waar meer verenigingen en bedrijven mee te maken hadden. Leuk is anders, maar dit kan ook.”
Huiszwaluwproject
KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland houdt zich o.a. bezig met het wel en wee van de huiszwaluw. Het aantal nestmogelijkheden is de laatste tijd afgenomen. Nieuwe huizen hebben vaak geen overstekende dakranden meer. “Door de jaarlijkse telling, die we doen met ca. 30 vrijwilligers, proberen we een goed beeld te krijgen hoe het de huiszwaluw in deze regio vergaat. De aantallen schommelen, maar over het algemeen is een flinke daling te zien.”
Natuur bij huis
Natuurlijk is een strandwandeling prachtig, een boswandeling doet je goed. maar ook dichter bij huis zijn hele mooie stukken natuur. “Zelfs je eigen tuin is natuur. Tenminste, als je het wilt. Wie zijn tuin inricht zou er goed aan doen ook een plek te maken voor water, bijvoorbeeld een vijver of poeltje. Dat trekt veel leven aan. Kies voor planten die bloeien in verschillende jaargetijden, zodat er altijd wel iets bloeit. Dat is niet alleen leuk voor het oog, maar ook de bijen zullen u dankbaar zijn. Schuilplekken, door hoekjes te creëren waar het een beetje rommelig mag zijn met wat afstervend blad en wat losse takken, zijn erg fijn voor o.a. schuilende egels.”
IVN Kriebelbeestjes
Het IVN heeft o.a. het natuurcircuit. Een pad waar kinderen met hun ouders of leerkracht door de natuur trekken. Douwe heeft daar de begeleiding van het onderdeel Kriebelbeestjes. In legerkleding staat hij ‘gecamoufleerd’ de groepjes op te wachten. Samen gaan ze op zoek naar diertjes die zich ook zo goed hebben aangepast aan hun omgeving, dat ze bijna niet zichtbaar zijn. “Kinderen dingen leren over de natuur, die liefde doorgeven, is een mooi stukje van mijn vrijwilligerswerk. Ik hoop dat we dat ook snel weer mogen oppakken.”
Foto’s maken
Naast het vrijwilligerswerk dat Douwe doet voor o.a. KNNV, IVN en Landschap Noord-Holland is hij ook vaak in de natuur te vinden met zijn fotocamera. “Eigenlijk heb ik die altijd wel bij me als ik op pad ga. Zie ik iets moois of bijzonders, dan probeer ik dat altijd vast te leggen. Soms bekijk je de foto thuis nog eens rustig en ontdek je nog meer moois. Zo fotografeerde ik eens een druppel op een blad. Prachtig. Bij thuiskomst bleek dat zich in de druppel een larve schuil hield!” Natuur verrast, meer dan eens.
In de krant
De natuurfoto’s van Douwe hebben meer dan eens in de Andijker gestaan. Heeft u ook een bijzondere (natuur)foto gemaakt in Andijk? Stuur deze in, met een korte tekst van maximaal 200 woorden aan info@andijker.nl, vermeldt even de locatie en de fotograaf. Wie weet zien we uw foto binnenkort eens terug in de krant?
Ook interesse in de natuur, helpen en meewerken op vrijwilligersbasis of wilt u eens mee de natuur in met een gids? Via d.greydanus@quicknet.nl of bel met 06-147 345 54 kunt u meer informatie vragen.