maandag 20 mei 2024
spot_img

Drie Bannen-fietstocht

Lees het landschap van Zuidelijk West-Friesland per fiets. Op zondag 16 juni start om 10.00 uur vanaf het clubhuis van de Vrolijke visser aan de Kolk in Broekerhaven, Bovenkarspel een gratis fietsexcursie voor volwassenen. Op de pedalen voor de Bannen Venhuizen, Hem en Wijdenes. IVN-gids Tjalling James vertelt op markante afstappunten onderweg over kunst, de ontginning, het landschap en de natuur. De vogelrijkdom van deze streek is opvallend. Onderweg is er aandacht voor de natuur aan beide zijden van de Zuiderdijk.

Een vrijwillige bijdrage voor IVN is uiteraard welkom. Neem drinken/eten mee voor deze twee uur durende fietstocht van 21 km. Digitaal reserveren (maximaal 30 deelnemers) bij t.h.james@ivn-westfriesland.nl. Anders telefoon 0228 542129.

Banpaal
Een banne was vroeger de term voor een rechtsgebied die werd gemarkeerd door banpalen. Iemand die ‘verbannen’ werd, mocht zich niet meer binnen de banne begeven. Hij was dan uit de gemeenschap verwijderd. Het woord bandiet betekent eigenlijk ‘iemand die verbannen is’. Een nog zichtbaar bewijs uit die tijd is de banpaal op de grens Venhuizen-Hem.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen