zondag 23 juni 2024
spot_img

Duizendpoot drs. Paul van Gelder

In Enkhuizen woont Paul van Gelder (72), een muzikaal en taalkundig zeer begaafd man. “Met mijn interesses in muziek –beluisteren, presenteren en zelf maken- én liefde voor taal heb ik altijd mijn brood kunnen verdienen terwijl ik er ook nog eens veel plezier in had. Wie wil dat nou niet?”

Paul heeft jarenlange ervaring in de muziek- en radiowereld en heeft daarnaast ook nog vele andere uitdagingen opgepakt. “In kleine kring ben ik best bekend en zelfs wat beroemd, maar het grote publiek en daarmee de grote geldbedragen heb ik nooit bereikt,” lacht Paul. Hij heeft gewerkt met bekende namen als Lex Harding, Henk Westbroek, Rob Stenders, Mart Smeets en vele anderen. In 1967 was hij de enige d.j. die iets begreep van soul en psychedelische muziek, aldus uitgever Vic van de Reijt. “Destijds stond ik nummer drie als d.j. Burgemeester Harky in de Muziekparade. Rijk ben ik er niet van geworden, maar ik ben gelukkig en dat is het enige wat telt.”

Leerkracht en taal
Met een eerstegraad voor Nederlands heeft Paul tijden voor de klas gestaan. (Ik studeerde af aan de UVA in Amsterdam, met Willem Wilmink als docent, wat heb ik daar veel van geleerd!) “Maar vooral het zelf bezig zijn met de creatieve kanten van taal en woordspelingen vind ik leuk. Vertalingen vanuit het Engels maken deed ik ook veel. (o.a.voor de VPRO) De Engelse taal beheers ik erg goed (mijn moeder had een Amerikaanse vriend uit Alabama) en anderen helpen ook beter in die taal te worden vind ik bijzonder leuk om te doen. Als leerkracht Engels bij de Seniorenschool Welwonen draag ik momenteel mijn steentje bij. Het enthousiasme van die mensen is aanstekelijk. Schrijven heb ik lange tijd gedaan voor onder andere een (lokale) krant. Daarnaast ben ik als (eind) redacteur en columnist actief geweest. Ook schreef ik ooit teksten voor Mies Bouwman. (VARA radio). Als je zo houdt van taal als ik doe, hoef je je nooit te vervelen!”

Muziek draaien en maken
“Al van jongs af aan maak ik zelf muziek. Ik was een jaar of 7 dat ik begon op een gitaar, maar ook accordeon heb ik enige tijd gespeeld. Naast het zelf maken van muziek, luisterde ik er ook graag naar. Al jong maakte ik mijn eigen shows en gebruikte een potlood als microfoon en praatte dan de diverse songs aan elkaar. Dit doe ik nu nog steeds, maar dan een stuk professioneler. Ik heb wekelijkse programma’s in het Nederlands en het Amerikaans. Ze zijn te beluisteren bij radio Lelystad, Emmeloord , radio Seagull en Radio Big L Engeland. Muziek is de rode draad door mijn leven.”

Niet stilzitten
Stilzitten kan altijd nog lijkt het motto van Paul te zijn. Hij is volop actief in de band ‘Bottle Up to Go’ en treedt regelmatig op. Deze band wordt gevormd samen met Willem Breed op bas, Dick Niekus op viool en Ed van Dijk (gitaar en zang) en soms ook nog een gastartiest annex dobroist, Frans Zwerver. Verder speelt hij ook nog in de band ‘Crask Inn’. (Schotse deunen) . Daarnaast is hij sportief actief bij de Enkhuizer tennisvereniging. “Ik combineer dat allemaal met elkaar. Mijn werk als d.j. hoop ik nog vele jaren te kunnen blijven doen. Bij muziek ligt mijn ultieme passie.”
Voor meer info kunt u googlen naar Paul van Gelder, naar Bottle Up & Go of Crask Inn. (www.americanaradio.nl, bottleupandgo.simplesite.com of craskinn.jimdo.com)

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen