maandag 9 december 2024
spot_img

Een feestelijke ochtend

Als je 150 wordt mag je best een feestje vieren. En dát deden de Idenburgschool en de Kuyperschool woensdag 18 oktober. Vieren dat we op Andijk 150 jaar protestants christelijk basisonderwijs hebben. En een ‘feestje’ vieren? Zeg maar gerust: feest!

Laat het feest maar beginnen! 

De kinderen gingen naar de Klamp

Om half negen stonden de kinderen van de Kuyperschool bij hun eigen school en de kinderen van de Idenburgschool bij sporthal De Klamp klaar voor de gezamenlijke start in de met vlaggetjes versierde sporthal. Gedisciplineerd gingen de kinderen groepsgewijs – onder leiding van de groepsleerkracht – naar binnen. De jongsten vooraan, de ouderen daarachter.

Welkom
Kun je een dag beter beginnen dan met zingen en bidden? Nee toch? Na het welkomstwoord werd er dan ook enthousiast gezongen: ‘Kleuren, kleuren’ (de Idenburg heeft een regenboog in het logo en ook de Kuyperschool is kleurrijk: kijk maar eens op hun websites) en ‘ ‘k Stel mijn vertrouwen’.

Opa Jan en tante Marietje!
Na het welkom met zingen en gebed kwam de eerste verrassing van deze morgen: bezoek van Opa Jan en zijn zus, Tante Marietje – bekend bij iedere Andijker: ze wonen in dat kleine huisje bij zaal Mantel in het Hornpad en zijn wereldwijd bekend door hun boeken, geschreven en getekend door oud-Andijker Marius van Dokkum.) Gezellig! En de verrassing werd nog groter toen schilder, illustrator, tekenaar en ontwerper Marius van Dokkum in hoogsteigen persoon binnen kwam. Van Dokkum vertelde over zijn eigen jeugdjaren op de Kuyperschool en liet zijn eerste daar gemaakte tekening zien.

Opa Jan, Tante Marietje, Marius van Dokkum en Marijke van Krieken

Overal feest
Na de gezamenlijke opening bleven de kinderen van de onderbouw in de sporthal voor het vervolg daar, de kinderen van de bovenbouw gingen naar de tweede feestlocatie, de Kuyperschool. Daar waren lokalen ingericht voor diverse activiteiten: tekenen, knutselen, spellen (legpuzzels, sjoelen, 4 op een rij en meer) en was er gelegenheid om buiten te spelen. Ingedeeld in groepjes die elkaar afwisselden namen alle kinderen aan alle activiteiten deel.
Opa Jan, Tante Marietje én Marius van Dokkum waren ook in de school. Tekenles krijgen van Marius van Dokkum en dan ook nog zijn handtekening en die van Opa Jan en Tante Marietje bij jouw tekening: een tekening om zuinig op te zijn!

In de sporthal ging het feest voor de onderbouw verder met een kindervoorstelling door Matthijs Vlaardingerbroek. Deze voorstelling gaf hij twee keer; halverwege de ochtend wisselden onderbouw en bovenbouw elkaar af. De kinderen van de onderbouw naar de Kuyperschool voor de activiteiten daar en de kinderen van de bovenbouw weer terug naar de sporthal voor de tweede voorstelling van Vlaardingerbroek.

Iedereen heeft een talent

Iedereen heeft een talent
In de voorstelling ‘Iedereen heeft een talent’ van Matthijs Vlaardingerbroek was Henkie de buikspreekpop op zoek naar zijn unieke talent. Is hij een dierenverzorger of ligt zijn talent ergens anders? In een spannend verhaal over een aapje in het oerwoud (voor de onderbouw) en een humoristisch verhaal over zijn eigen schooltijd (voor de bovenbouw) liet Vlaardingerbroek zien dat iedereen een talent heeft. Aan de hand van allerlei goocheltrucs, waar meerdere kinderen aan mee mochten helpen, kwam duidelijk naar voren dat talenten groeien, als je ermee gaat oefenen. Of het nu om turnen, tekenen, voetballen of lezen gaat, als je oefent met je talent, gaat dit altijd groeien.

In de goocheltrucs wist Vlaardingerbroek Bijbelse verhalen en het begrip ‘vertrouwen’ te verwerken. Een kan met water werd een soort kruik van Sarefat (1 Kon. 16:17), na leegschenken kwam er steeds opnieuw weer water uit. Marcus 2 – over een lamme man die door vrienden via een gat in het dak voor Jezus werd gebracht – illustreerde Vlaardingerbroek met een koker en kleurige tennisballen die steeds in een andere volgorde uit de koker kwamen dan zij er in werden gedaan. En zo waren er nog veel meer trucs, trucs waarin werken met je talenten, vertrouwen en samenwerken een rol speelden. De voorstellingen waren een groot succes, er wérd wat afgelachen.

Naar huis
Na afloop van het feest kregen de kinderen het boek ‘De wondere wereld van opa Jan’ mee naar huis. Een uniek boek, want voorzien van een certificaat met vermelding dit boek door de scholen werd aangeboden ‘omdat wij vieren dat we al 150 jaar christelijk onderwijs op Andijk mogen geven’.

Tekst en foto’s: Jan R. Koen

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen