Nu besef ik pas goed hoe groot de winst was die de BBB haalde bij de Provinciale Verkiezingen. Omdat de Provinciale Statenleden de Eerste Kamer kiezen werden we daar de grootste met 16 van de 75 zetels.
Waarin de BBB-fractie echt verschilt van de rest is dat onze Kamerleden van buiten de Randstad komen. Onze mensen wonen regionaal verspreid, van Groningen tot Limburg. En dus ook in Westfriesland. Weet u dat ik de enige Westfries ben in de Eerste én Tweede Kamer? Daarnaast bestaat de fractie voor de helft uit mensen van buiten de politiek. Dat werkt goed. Mensen luisteren naar elkaar en willen van elkaar leren.
Het werk in de Eerste Kamer is anders dan in de Tweede Kamer. Een groot verschil is dat wij alleen op dinsdag in Den Haag zijn en dus vaak een baan hebben. In de Tweede Kamer worden wetten politiek beoordeeld. De Eerste kamer kijkt vervolgens of de wetten rechtmatig, handhaafbaar en uitvoerbaar zijn. Zo nodig kunnen wij een wet tegenhouden. Dat geldt ook voor Europese wetten.
Hoogtepunten waren voor mij buiten Prinsjesdag, de Salderingsregeling (die nu helaas alsnog sneuvelt) en de beëindiging gaswinning Groningen. Destijds heb ik een voorstel ingediend om de Groningers meer invloed te geven. Daarvoor heb ik contact gezocht met Eddy van Marum, die nu Hans Vijlbrief opvolgt als staatssecretaris. Wie had dat toen gedacht?
Bij mijn kamerdebuut heb ik me hard gemaakt voor minder regels voor Lichte Elektronische Voertuigen zoals stepjes. Ik heb gepleit voor dezelfde regels als voor elektrische fietsen, maar de minister wilde veel strengere regels. Dankzij een voorstel van mijn kant, het allereerste voorstel van de BBB dat een meerderheid haalde, worden elektrische duofietsen en driewielers hiervan uitgezonderd. Na signalen uit Westfriesland haalde een voorstel om puur vruchtensap niet te belasten met de suikertaks door steun van de BBB een meerderheid.
Verder heb ik me ingezet voor minder regels voor mantelzorgers én de vinger aan de pols gehouden bij de werkzaamheden aan de A7 door het stellen van vragen aan de minister. Ik heb de Wet Infra marginale Elektriciteitsheffing laten “onthameren” zodat hij alsnog behandeld ging worden in de 1e kamer. Vanwege de verouderde apparatuur bij de Belastingdienst veroorzaakte deze wet bergen papierwerk voor elektriciteitsproducenten (inclusief energiecoöperaties). Vervolgens heeft de belastingdienst €300.000 geïnvesteerd om de wet makkelijker uitvoerbaar te maken.
Ik ben recent geïnformeerd dat na een motie van de BBB in de Tweede Kamer en diverse vragen van mijn kant de verplichting om een C-rijbewijs te halen en een tachograafschijf in te bouwen voor elektrische bedrijfsbussen uitgesteld wordt tot 2025 en wellicht helemaal op de helling gaat: #watkanerwel!
Andrea van Langen,
de Westfriese Senator.