maandag 15 juli 2024
spot_img

EEN LEVENSTESTAMENT – WIE BESLIST VOOR U?

Steeds meer mensen maken een levenstestament. Zij willen duidelijk vastleggen wie voor hen beslissingen mag nemen en zaken mag regelen op vermogensrechtelijk gebied. Denk aan uw huis en de bankzaken. Voor ondernemers kan een zakelijke volmacht van belang zijn. Verder is het ook mogelijk om medische wensen op te nemen.

Wat is het verschil tussen een “gewoon” testament en een levenstestament?
Een “gewoon” testament regelt alleen de zaken na overlijden. Wie erft van u? Wie mag de zaken na overlijden regelen (de executeur)? Een levenstestament werkt tijdens leven. Wie mag er dan voor u beslissen, indien u dat tijdelijk of blijvend niet meer zou kunnen of willen.

Het kan toch wel zonder levenstestament?
Als er niets is geregeld, dan zal er (vaak door familie) een bewind en/of mentorschap via de rechter ingesteld moeten worden. Bij een bewind is er rechterlijk toezicht. Voor bestedingen boven de € 1.500 heeft de bewindvoerder vooraf toestemming van de rechter nodig en moet er ieder jaar rekening en verantwoording aan de rechter afgelegd worden.

Voor wie is een levenstestament van belang?
In de eerste plaats voor degene die het levenstestament opstelt. U legt uw wensen en verzoeken vast. Het is ook voor degenen in uw leven, die wellicht nu of ooit voor u zorgen, of degenen met wie u zakelijk samenwerkt, van belang om te weten hoe de dingen geregeld moeten worden als u dit zelf niet meer kunt aangeven. Het levenstestament is dus van belang voor uw (zakelijke) partner, uw echtgeno(o)t(e), eventuele kinderen of andere naasten en ook voor zorghulpverleners.

Vraag de gratis brochure aan en maak een afspraak. Mantel & Voors Notarissen te Andijk 0228-592224 en Benningbroek 0229-591264.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen