woensdag 17 juli 2024
spot_img

Een mooi verjaardagscadeau?

Harym, onze gehandicapte zoon hoopt komende zaterdag 23 jaar te worden. Hij heeft het niveau van een 2/2,5-jarige, en heeft van jongs af aan een soort angst voor honden. Hij heeft misschien een keer iets meegemaakt maar het kan ook zijn dat ik onbewust mijn angst voor honden op hem heb overgebracht. Toen Harym 10 jaar geleden 13 jaar werd bedachten we dat het goed zou zijn om een speelgoedhondje voor hem te kopen zodat hij misschien over zijn angst voor honden heen zou raken. We vonden een schattig hondje wat op batterijen werkte en ook nog kon lopen en heel zacht blaffen. We waren helemaal blij met dit hondje en keken verwachtingsvol toe toen Harym het op de ochtend van zijn verjaardag uitpakte.

Maar toen hij het hondje uit de doos pakte vloog Harym naar de andere kant van de kamer, al gillend en zo bang! Het cadeau viel dus niet in goede aarde, maar we dachten dat hij er wel aan zou wennen, dus we probeerden Harym voorzichtig vertrouwd te maken met ‘zijn’ hondje.
Helaas, hij wilde er niets van weten, hij wilde het hondje zelfs niet meer zien. Het moest hoog op de kast gelegd en uit het zicht.

Toen onze oudste dochter Agnes met man en kinderen op een dag bij ons waren zei ik dat ze het hondje wel mee mochten nemen omdat Harym er zo ontzettend bang voor was. Anna van 5 was helemaal blij met ‘haar’ hondje.

Maar eenmaal op de terugweg naar Amersfoort vroeg Anna aan onze dochter waarom Harym toch zo bang kon zijn voor een speelgoedhondje. Agnes probeerde zo goed mogelijk uit te leggen dat dit te maken had met het feit dat Harym gehandicapt was. En wat gehandicapt betekent. Anna had zich er blijkbaar nooit over verbaasd dat Harym anders was, Harym was immers Harym.

Nadat Agnes een en ander had uitgelegd was het even stil achterin de auto. Totdat Anna vroeg; “maar mama, weten opa en oma dan wel dat Harym gehandicapt is?”

We zijn inmiddels 10 jaar verder, en nog steeds is Harym een beetje bang voor honden. Maar hij slaapt elke nacht met een paar knuffels waaronder…een hondje. (zonder batterijen).
Netty van Dokkum

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen