dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Eerst het eigen huis op orde!

De afgelopen twee maanden is hard gewerkt aan het coalitieakkoord voor de komende jaren. Het is een uitdagend en realistisch akkoord geworden.

De problemen zijn bekend; de gemeente geeft veel meer geld uit dan er binnenkomt en de opgaven zijn enorm. Bij bijna alle hoofdpijndossiers van de gemeente speelt de ambtelijke onderbezetting een grote rol. (Veel) te weinig mensen en onvoldoende deskundigheid op belangrijke posities. Het resultaat is een organisatie die niet in staat is om wettelijke taken adequaat uit te voeren.

De provincie heeft het gemeentebestuur hier onlangs op aangesproken. Het was een duidelijke boodschap. De financiële situatie moet heel snel op orde en er moet worden geïnvesteerd in de eigen organisatie. Al komend najaar moet het gemeentebestuur laten zien dat zij hiertoe in staat is. Als de gemeente hierin niet slaagt, dan stelt de provincie de gemeente onder toezicht en wordt het beleid vanuit Haarlem opgelegd, voor rekening van de gemeente.

In het coalitieakkoord wordt twee jaar uitgetrokken voor de noodzakelijke ombuigingen. In deze periode is geen ruimte voor nieuwe ontwikkelingen of nieuw beleid. De OZB gaat omhoog en de organisatie wordt versterkt. Het resultaat moet zijn dat de gemeente Medemblik over een paar jaar weer een (financieel) gezonde gemeente is, die kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen en daarmee vitaal en leefbaar blijft. Ontwikkelingen die geld opleveren kunnen wel door, denk aan woningbouw. We zijn blij dat we daarvoor een ervaren bestuurder kunnen leveren in de persoon van Jeroen Broeders.

Ondertussen laten we kwetsbaren niet vallen en streven we ernaar een gemeente te zijn waar we er voor elkaar zijn en voor elkaar opkomen, ondanks de lastige situatie waarin we met elkaar verkeren. En zoveel is zeker; we zullen elkaar hard nodig hebben om er op een goede manier uit te komen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen