maandag 22 april 2024
spot_img

Eerste bomen geplant voor Voedselbos bij het Streekbos

Het is koud en grijs, maar gelukkig wel droog. Enige haast voor het planten van de eerste groep bomen voor het Voedselbos aan de noordkant van het Streekbos is wel geboden wegens het naderende winterweer: vandaag steken Jacob Jeltes namens IVN West-Friesland en Piet Copier van het Recreatieschap Westfriesland de handen uit de mouwen en de spaden in de grond.

IVN West-Friesland is er trots op dat het voor de aanplant van het Voedselbos door middel van een succesvolle crowdfundactie en diverse andere donaties al voldoende geld heeft binnengehaald om de eerste 80 bomen aan te kunnen schaffen. En dat is nog maar het begin.
Met de aanplant wil het aandacht vragen voor biodiversiteit. Een goed Voedselbos bestaat uit verschillende groeilagen met allerlei bomen, struiken en planten met zoveel mogelijk eetbare onderdelen. Dat kunnen noten, bessen, bloemen, bladeren of wortels zijn. Het bos wordt zo aangelegd dat het onderhoud minimaal is. De biodiversiteit in een Voedselbos is enorm en wordt een ecosysteem op zichzelf. Er komen ook wandelpaden door het Voedselbos dat aansluit op het druk bezochte Streekbos.
Het Voedselbos komt tot stand door een enthousiaste groep vrijwilligers van IVN West-Friesland die in goed overleg met het Recreatieschap Westfriesland een ontwerp voor het Voedselbos heeft gemaakt. Het Recreatieschap was enthousiast over dit initiatief omdat het bevorderen van de biodiversiteit een van de doelen is uit hun Natuur- en Recreatieplan. Wel stelde het Recreatieschap dat het ontwerp moet aansluiten bij de bestaande structuur in het Streekbos, dat het terrein openbaar toegankelijk moet zijn en dat het IVN ook het onderhoud uitvoert. Het Recreatieschap zal de (gras)wandelpaden onderhouden. Het ontwerp is ook voorgelegd aan Staatsbosbeheer als eigenaar van het terrein en de Provincie Noord-Holland. Ook deze organisaties zijn enthousiast over het initiatief en daarom akkoord gegaan.

Als alles volgens planning verloopt wordt het Voedselbos in 2022 tijdens het 50-jarig bestaan van IVN West-Friesland op een feestelijk moment officieel geopend.

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen