dinsdag 25 juni 2024
spot_img

EERSTE ZONNEPANELEN ZONNEPARK ANDIJK GELEGD

Wethouder Nederpelt van de gemeente Medemblik heeft het eerste paneel in het zonnepark Andijk gelegd. Deze zomer wordt er een zonnepark gebouwd nabij het bedrijventerrein Andijk Zuid. Chint Solar Astronergy is de ontwikkelaar van dit zonnepark van circa 11 hectare, het project is ontwikkelt in nauwe samenwerking met de VOF Andijk Zuid en de gemeente Medemblik.

Na de zomer operationeel
Na de zomer moet het zonnepark af zijn en nog de hele nazomer zonne-energie kunnen leveren aan het net. Goldbeck Solar voert de bouw uit. Het park biedt genoeg energie voor 4622 huishoudens, een kwart van alle huishoudens in de Gemeente Medemblik. Wethouder Nederpelt: “Dit project laat goed zien wat er mogelijk is wanneer lokale partijen de ambitie voor het duurzaam opwekken van energie delen. De komst van dit zonnepark is niet alleen een waardige toevoeging voor dit bedrijventerrein, maar past ook naadloos in de duurzame toekomst die wij voor de regio Westfriesland voor ogen hebben.”

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte gebruikt Chint Solar zonnepanelen uit haar eigen fabrieken, zonnepanelen met een hoog vermogen per paneel. (340 Wp PERC technologie). Door het goede weer ligt het project op schema, om eind septmeber aan het net gekoppeld te kunnen gaan worden.

Goed inpassen in de omgeving
Diederik Apotheker van Chint Solar/ Astronergy: “Vanaf de eerste ontwerpen van het zonnepark hebben we landschappelijke elementen rond het zonnepark toegepast, zodat het past in de omgeving.”. Rondom het zonnepark wordt een singel aangeplant van maximaal drie meter hoog. De singel bestaat uit verschillende soorten, zodat er een stimulans voor lokale biodiversiteit, met name insecten en bijen vanuit gaat. Hiermee wordt zonnepark aan het zicht ontrokken en lijkt het zonnepark op een boomgaard, zoals je die meer in die regio tegenkomt. Zo is de impact op de beleving van het landschap beperkt. Apotheker: “We zijn blij dat we met dit project weer een bijdrage hebben kunnen leveren aan een duurzame toekomst voor Nederland”.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen