dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Egels te kijk en lente in het Egboetswater

Zondag 8 april om 14.00 uur komen vrijwilligers van De Bonte Piet uit Midwoud een informatieronde geven over egels bij IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Bezoekers kunnen er met vragen over egels terecht. Na de presentatie worden de egels in het Streekbos uitgezet. Ze zijn ‘gast’ geweest bij het opvangcentrum en zijn weer gezond genoeg om hun eigen kostje bijeen te scharrelen in het Streekbos. Jaarlijks worden er zo’n 200 verzwakte egels opgelapt door medewerkers van Vogel- en Dierenopvang De Bonte Piet, een enorme prestatie die naast bewondering ook financiële hulp verdient.

De grootste bedreiging voor de egel zijn kou en nattigheid gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar. Biedt egels daarom een droge en beschutte plek waar ze een nest kunnen maken, waar ze kunnen overwinteren en jongen kunnen grootbrengen.

Lente in het Egboetswater
Voorjaarskriebels? Ga mee naar buiten op zondagmiddag 8 april. Dan organiseert het IVN West-Friesland een lente-excursie in het groene Egboetsterrein voor kinderen en (groot)ouders. De wandeling start om 13.00 uur vanuit het Egboetje, het kleinste natuur-informatiegebouw in West-Friesland. Gelegen aan de Liederik 15, 1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Zorg voor stevige schoenen of laarzen; de wandeling duurt ruim een uur.

Twee enthousiaste IVN-gidsen, met ieder hun specifieke kennis, vertellen over de natuur die we onderweg tegenkomen. Dat kunnen bv. jonge eendjes zijn in de sloot, de mol en zijn voedsel, het geurende Maartse viooltje – dat trouwens in april bloeit – en vroeg bloeiende planten en bomen langs het natuurpad.
Met zacht weer gaan de insectenhotels weer open voor de zoemende gasten. Er gebeurt altijd wel iets bijzonders, dus laat je verrassen!

Foto Toos Brink

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen