dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Einde van een tijdperk

Waar was jij toen bekend werd dat het kabinet Rutte IV was gevallen, of toen premier Rutte zijn vertrek uit de politiek aankondigde? Hoewel de stofwolken nog optrekken, durf ik de stelling aan dat het historische poli-tieke gebeurtenissen zijn.
De Nederlandse politiek staat voor een nieuwe fase, zeker omdat ook andere hoofdrolspelers Den Haag vaarwel zeggen. De centrale vraag is nu: hoe zorgen we ervoor dat politiek, inwoners en bedrijfsleven weer aan dezelfde kant van het touw trekken?

Hoe een aanpakkersmentaliteit kwam en ging
Juist in het begin van Ruttes regeerperiode was dit gevoel sterk aanwezig: samen Nederland door de crisis loodsen door handen uit de mouwen te steken in plaats van de hand op te houden. Met elan, scherp financieel beleid en meer nadruk voor de eigen verantwoordelijkheid kwam Nederland er weer boven op. Nog steeds zien we hier de effecten van: er waren nog nooit zoveel werkenden in Nederland, ons bedrijfsleven wordt internationaal geprezen en ons gezamenlijke huishoudboekje is op orde. Helaas ebde die mentaliteit langzaamaan weg. Nu lijkt met geld alles op te lossen, moet bij ieder zuchtje tegenwind de overheidsknip getrokken worden voor compensatie en verkiezen we een softe aanpak boven eigen verantwoordelijkheid. Symbolisch hiervoor vind ik nog altijd het weer invoeren van de studiebeurs voor Hbo- en universitair studenten: kennelijk verkiezen we in Nederland het pamperen van deze groep (betaald overigens door hun leeftijdsgenoten die na een Mbo-opleiding gaan werken) boven het aanleren van eigen verantwoordelijkheid.

Voor politiek die wat klaarspeelt
Hoe het ook zij, de mensen in het land willen volgens mij een politiek die wat klaar speelt. Zij weten heel goed dat gratis geld niet bestaat en dat de overheid niet alle problemen in hun leven kan oplossen. Dat vragen mensen ook helemaal niet van de politiek. Wat zij wel willen, is verbinding met Den Haag en beleid dat werk in de praktijk. Tijd voor de politiek dus om de handen weer uit de mouwen te steken.

Bas de Wit
Statenlid VVD

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen