donderdag 13 juni 2024
spot_img

Elfstedenroeimarathon: West-Friezen die 210 km afzien

Erg moe, maar zeker ook voldaan kwam de roeiploeg van roeivereniging De Kogge uit Onderdijk zondagmiddag na 23 uur en 4 minuten afzien over de finish in Leeuwarden, Friesland.

De Elfstedentocht was binnen 24 uur volbracht en dat kon niet iedere ploeg zeggen: 21 van de 94 deelnemende ploegen kwamen niet op tijd over de streep. Een prestatie van formaat dus.
Het zal komen door het trainen op de Groote Vliet…. Alhoewel het daar heel mooi roeien is, hebben sommige leden nu en dan behoefte aan een wat grotere uitdaging. Deze hebben zij gevonden in de langste en zwaarste roeimarathon van Nederland: de Elfstedenroeimarathon. Een jaarlijks georganiseerde wedstrijd waarin zo’n 100 teams uit binnen- en buitenland binnen 24 uur 210 km af proberen te leggen langs de bekende 11-steden (schaats)route in Friesland. Er wordt geroeid door o.a. Bartlehiem, Dokkum, Franeker en al die andere bekende namen om uiteindelijk te finishen in Leeuwarden bij de organiserende roeivereniging.

Via een tracking systeem zijn de boten (en dus de doorkomtijden) te volgen, er kunnen geen stempels gemist worden. De Kogge had een team van 12 roeiers afgevaardigd wat na een maandenlange training volgens een uitgekiend estafettesysteem de tocht heeft volbracht. Met een harde wind tegen, een temperatuur van 10 graden en in het donker is het geen sinecure om door te bikkelen tot de finish, maar de mooie zonsopgang en de meegekomen supporters maakten gelukkig veel goed. En dat je daarna bij de helden van de vereniging hoort is uiteraard een leuke bijkomstigheid.

Vanaf nu is het weer een tijdje gewoon roeien op de Groote Vliet, hier en daar een korte wedstrijd in de buurt (of juist helemaal geen wedstrijd meer) totdat het volgend jaar weer gaat kriebelen en de marathontrainingen worden hervat.

Voor een impressiefilmpje van de wedstrijd check https://youtu.be/eLxuZSZh3p0

Heb je interesse om een keer mee te roeien of wil je lid worden? Neem dan contact op met
roeien@roeiverenigingdekogge.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen