woensdag 17 juli 2024
spot_img

Elkaar leren kennen

In december 2019 zijn leraren Sandra Schmidt en Sander de Vries namens het Martinuscollege gestart met het internationale Erasmus+ project You are my challenge. Na de nodige voorbereidingen vertrokken ze in februari 2020 met vijf leerlingen naar Roemenië, om daar met Letse, Portugese en Turkse leerlingen en docenten een bijzondere cultuuruitwisseling te ervaren. Er werd gelachen en met elkaar gesproken, er zijn onuitwisbare herinneringen gedeeld. Helaas gooide nog geen maand later een virus roet in het eten.

Spijkers met koppen
Na anderhalf jaar vol mislukte planningen, geannuleerde afspraken, allerlei toestanden en tegenslagen, hebben zij in september 2021 hun programma weer op kunnen pakken. In deze maand landden ze in de Letse stad Riga en hebben gesproken met de uitwisselingscoördinatoren van de andere deelnemende Europese landen. Er werden nieuwe reizen gepland en keiharde spijkers met koppen geslagen. Er werd van de omgeving genoten. Gelukkig schiepen zij hier de gelegenheid om de uitwisselingsreizen tot augustus 2022 in te plannen.

Een nieuwe wereld
In december 2021 was het eindelijk weer zover: de tweede reis! Vijf West-Friese jongens uit mavo 3 en 4 vlogen naar de Turkse stad Istanbul, om iets meer te ontdekken over deze prachtige bakermat met haar Byzantijnse, Romeinse en Ottomaanse geschiedenis. De zon glinsterde op het verraderlijke water van de Bosporus, waar ze met pontjes overheen voeren. Een melange van specerijen overviel hen tijdens hun bezoek aan de Grote Bazaar Kapalıçarşı terwijl ze zich vergaapten aan schitterend aardewerk en exotische tapijten. In deze leerzame week opende zich voor deze jongens een compleet nieuwe en interessante wereld. Ook de gastvrijheid van de Turkse gezinnen heeft een enorme indruk gemaakt.

Uitzicht
Van 27 maart tot 2 april waren de meiden aan de beurt. Vol geestdrift checkten zij in op Schiphol, om als zestal op avontuur te gaan op het eiland Madeira. Helaas hadden zij zeven uur vertraging en zodra zij voet op de geboortegrond van stervoetballer Cristiano Ronaldo zetten, bleek hun garderobe niet meegereisd.

Gelukkig lieten deze dames zich niet kisten! Ze verzorgden na aankomst meteen een presentatie voor een groot publiek op de lokale school. Ze stonden de mensen te woord alsof ze dit al jaren deden. Niet lang daarna gingen zij de zonovergoten dag in, op speurtocht tussen de witgepleisterde huizen van Funchal. De zon strooide haar licht uit op de rode dakpannen, de meiden genoten. Ze bewonderden de botanische tuinen, zagen de lange rijen toeristen voor het museum van die wereldberoemde linksbuiten. Boven de stad piepte en kraakte de gondelbaan naar het hoger gelegen Monte.
Een dag later openden de hemelsluizen, maar dit mocht de pret zeker niet drukken. Gegeseld door stortbuien gingen de meiden op pad, trotseerden modderwegen en trokken de bergen in voor de ‘Levada healthy walk’. Daar werden zij beloond met een overweldigend uitzicht. Bergtoppen verstopten zich in de wolken, laurierbossen geurden na de regenval. Een briesje fluisterde, streelde hun gezicht. Het was goed.

Kikkerlandje
In de week van zaterdag 14 tot en met zaterdag 21 mei zal het Martinuscollege leerlingen uit andere landen ontvangen. Zij verblijven in een Nederlands gastgezin, ontdekken daar de pindakaas met hagelslag en leren hun weg vinden in ons platte kikkerlandje. Hun reis zal in het teken staan van het thema verslaving. Hierbij valt onder andere te denken aan het voorkomen van verslaving en het omgaan met groepsdruk. Naast dit officiële thema is er natuurlijk ook tijd om toeristische attracties in Amsterdam te bezoeken. Ook gaan de leerlingen van het Martinuscollege samen met hun gasten koken. Om van elkaar te leren.
Elkaar te leren kennen.

Maarten Jong

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen