maandag 24 juni 2024
spot_img

Elly Hauwert draagt met regelmaat ‘West-Friese Dracht’ uit vorige eeuw

Het zal een jaar of 25 terug geweest zijn dat de moeder van Elly Hauwert naar de Romantische markt in Medemblik ging, om daar een aantal ‘oude ambachten’ te demonstreren samen met anderen. “Moeder deed het kantklossen en een ander deed het kraaltjes breien. Toen er een plekje vrij kwam op de markt, vroeg moeder mij om mee te gaan. Er werd wat geschoven met de plaatsen en zo zat ik opeens op de markt tussen de oude ambachten zoals kousenstoppen en kraaltjes breien. Ik nam het kantklossen voor mijn rekening.”

“Later kwam daar ook de markt in Schagen bij. De zomermaanden juli en augustus is daar de West Friese folklore Schagen en dan dragen we met elkaar de sfeer van vroegere tijden uit. Gekleed in kostuums en klederdracht van de regio. Ontzettend gezellig en inmiddels niet meer weg te denken uit mijn zomerse schema. Ik ga er 2 keer naar toe,” vertelt Elly. “De eerste markt staat in het teken van oude ambachten en daar zit ik te kantklossen. De derde markt staat in het teken van het dier. Er is dan o.a. schapen scheren en daar heb ik kaartjes Brad en stopwol mee om de sokken te stoppen. Of ik brei sokken als alle sokken gestopt zijn.”

Creatief bezig
Elly is altijd creatief bezig geweest. “Naast breien en naaien, haak ik ook erg graag. Kantklossen heb ik lange tijd met veel plezier gedaan. Door het meewerken op de markten kwam ook het idee om een klederdracht te gaan dragen steeds meer op de voorgrond. In 1997 heb ik via het West-Fries Genootschap een model gekozen van de dagelijkse dracht uit de vorige eeuw. Mijn maten zijn opgenomen en een coupeuse heeft het patroon op maat voor mij getekend. Daarna heb ik de gelaagde rokken en het jack zelf in elkaar genaaid.”

Details maken het af
In Berkhout is jaarlijks de mogelijkheid om de kleding te showen. Daar is ook de mogelijkheid accessoires uit te breiden. “Juist een zwart mutsje, hulletje en een boerenhoedje maken een dracht helemaal compleet. Wie kiest voor de zondagse look kiest vaak voor sieraden of een beugel met een kralentasje.” Op die dag in Berkhout is er de mogelijkheid dingen aan te schaffen of contacten te leggen en afspraken te maken iets nieuw te vervaardigen naar oud model.

Sfeer van toen
“Samen bezig zijn in de kleding van toentertijd, met oude ambachten die mij erg goed liggen zoals het handwerken is een leuke manier van bezig zijn met je hobby. De reacties van mensen zijn ook erg leuk. Voorlopig zal ik nog met regelmaat in klederdracht verschijnen op markten en mijn handwerkkunsten laten zien,” aldus Elly. “Zolang ik er van geniet, ga ik er mee door.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen