maandag 24 juni 2024
spot_img

Erik veertig jaar in dienst bij Oriëntal Andijk B.V.

Op donderdag 12 september jongstleden kwam Erik Basjes niets vermoedend naar zijn werk. Zijn vrouw en kinderen hadden net als op andere dagen hun spullen gepakt, gedag gezegd en waren vertrokken naar hun eigen bezigheden.
“Dat dacht ik ja,” vertelt Erik. “Maar niets bleek minder waar. Op het werk aan gekomen zag ik opvallend veel mensen en een enorm spandoek. Tussen al die collega’s stond ook mijn gezin.”

‘Erik 40 jaar hier, werkt met veel plezier, komt iedere dag met een lach’ stond er te lezen. “Dat is wél hoe het is,” lacht Erik. “Ik geniet van mijn werk en heb er echt plezier in. Al 40 jaar bij hetzelfde bedrijf.”

Erik werd onthaald door vele collega’s en zijn gezin én een enorm spandoek.

Als 17 jarige gestart
Erik kwam bij het bedrijf in dienst als jonge tiener van slechts 17 jaar. Hij werd aangenomen door Sietse Harders, die toen nog de directeur van het bedrijf was. Toen het bedrijf in 2001 over werd genomen door zijn zoons Erwin en René Harders is Erik gebleven. “Ik had het hier al die jaren erg naar mijn zin gehad en de samenwerking met alle drie de mannen van Harders is goed. Mijn werk is weliswaar in al die tijd flink verandert, maar nog steeds erg leuk. Dus waarom zou ik weggaan?” aldus Erik. “Als je mij vraagt waarom Erik hier al zo lang werkt kan ik dat samenvatten in twee woorden, ” zegt René. “Inzet en betrokkenheid!” De blik van de twee mannen kruist elkaar even, die blik zegt genoeg.

Passie voor trekkers
Erik kwam bij het bedrijf werken, niet zozeer vanwege de bloemen. “In die tijd had Oriëntal nog irissen, tulpen en lelies en was er veel werk op het land dat met de trekker gedaan werd. Daar lag mijn passie, bij die trekkers.”

Het bedrijf nu
René vertelt: “In de maanden oktober, november en december zijn we druk met de verwerking. Vanaf januari zijn we bezig met het plantgoed. Vanaf maart beginnen we dan met planten. In de zomer doen we het onderhoud aan de machines en het wagenpark, vaste klus voor Erik. Verder is dat de tijd voor selectie en het nalopen van de percelen. Mijn broer Erwin doet de buitendienst en zit dus veel langs de weg en op locatie, ikzelf regel alles wat te maken heeft met in- en verkoop en de klantcontacten.” Het bedrijf heeft de irissen en tulpen van de hand gedaan en zich volledig gespecialiseerd in lelies. “Verspreid over ruim 100 hectare land in onder andere de provincies Drente, Friesland en Overijssel hebben wij 30 verschillende soorten lelies uit het luxere assortiment. Veel van onze producten gaan naar het buitenland.” U vindt Leliekwekerij Oriëntal Andijk B.V. vindt u aan de Schoolweg 3a, 1619 AL, Andijk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen